Wortels kweken

wortelsWortelen of peentjes zijn een groentesoort welke onder de grond opgroeien. Daarom is het van groot belang dat ze opgroeien in losse grond. Als de grond te dicht is, worden de wortels gek gevormd en kunnen niet zo groot worden.

Wanneer zaaien

Worteltjes kan je al vroeg in het voorjaar zaaien. In de loop van Maart kan je bij mooi weer de eerste zaden in de grond doen. Minder risico op mislukking bestaat als je tot in April wacht met zaaien. Je kan tot in de vroege zomer doorgaan met zaaien zodat je tot in september, oktober nog peentjes kan oogsten. (Winterwortelen die in juni gezaaid worden, kunnen de hele winter bewaard

worden).

Hoe zaaien

Zaai op de definitieve plek in de tuin, ga bij wortels niet aan de slag met voorzaaien in potjes. Zaai het zaad op rijen, 20-30 cm uit elkaar, met een zaaidiepte van ongeveer een centimeter. Zaai niet te dicht, uiteindelijke plantafstand wordt rond de 10cm: Elke 3cm een paar zaadjes is voldoende. Bij mooi weer kan wortelzaad vlot opkomen. Toch duurt het normaal gesproken 2-4 weken voor je de planten boven de grond ziet komen. Belangrijk hierbij: Laat de grond nooit compleet uitdrogen.

Uitplanten

Bij wortels is er geen sprake van uitplanten, maar van uitdunnen. Je zaait immers op de definitieve plek. Als de wortelplantjes de eerste paar bladeren hebben gemaakt kan je de overtollige wortels weg halen. Zelf doe ik dit in een aantal rondes: Eerst haal ik de wortels weg die op een plek samen staan, dus zeg binnen een cm van elkaar. Zodra de wortels dikker beginnen te worden, en een echt pluimpje loof van een paar cm hoog ontstaat, haal ik de tussenliggende wortels weg, tot ze minimaal 5cm uit elkaar staan. Doe dit bij voorkeur op windige & regenachtige dagen, om problemen met wortelvlieg te verminderen.

Verder opkweken

Wortels houden niet van droogte. Als de grond te droog wordt stoppen ze met groeien, at uiteindelijk leidt tot gescheurde wortels (Bij regen zwellen de wortels te snel, waardoor ze barsten). Zorg ervoor dat de wortel altijd met aarde bedekt blijft, anders wordt de top groen en dat is niet lekker.

Plant grootte

Wortelplanten blijven laag, zo’n 20 centimeter.

Oogsten

Je kan de wortels in elk stadium eten. Jonge wortels zijn erg lekker. Kijk af en toe aan de onderkant van het loof hoe dik de wortel is. Oogsten kan door zachtjes aan het loof te trekken.

Reageer op dit bericht