Een groene vijver..

Waterlelie in de vijver
Waterlelie in de vijver

Een waterpartij in de vijver is een blikvanger welke veel mensen graag zien. Dat is geen wonder: Amfibien leven er in en om. Vogels komen drinken, libelles leggen er eieren en de reflecties van zonlicht op het water maken de tuin in een keer een stuk levendiger. Geen wonder dat tuincentra complete vijver secties hebben en tientallen soorten planten aanbieden. Echter.. Een soort planten bieden zie niet aan, maar krijg je gratis bij je mooie vijver: Algen.

Algen types

Hoewel er vele soorten algen bestaan, zijn er twee hoofdtypes (waar vele soorten onder vallen) te onderscheiden die in de vijver voorkomen.

Zweefalgen

Deze eencellige algen zijn cruciaal voor het dierenleven in de vijver. Watervlooien en andere kleine diertjes leven van deze algen. Omdat watervlooien weer het natuurlijke eten voor carnivore visjes zijn, is het zeker niet slecht om wat zweefalgen in de vijver te hebben. Echter, als het wat warmer wordt, kunnen deze algen zch explosief ontwikkelen, en zulke dichtheden bereiken dat niets anders nog kan groeien.

Draadalgen

Dit zijn de proppen groen die je overal overheen ziet verschijnen. In het vroege voorjaar eerst als een soort vachtje langs de vijverwanden en op stenen en planten, maar langzaam maar zeker beginnen ze dikker te worden en gaan als losse plukken groene suikerspin in de vijver rond te dobberen. Daarnaast zorgen ze er voor dat de waterplanten verstikken.

Oorzaken van algen in de vijver

Een ding hebben alle algen gemeen: Zou houden van licht, nutrienten en warmte. Algen kan je op 3 belangrijke momenten in de vijver krijgen: In het vroege voorjaar: Dit zijn vooral draadalgen. In de zomer: Zowel draadalgen als zweefalgen, en bij de aanleg van een nieuwe vijver.

In het voorjaar ontstaan vooral draadalgen. Deze kunnen al bij een lagere temperatuur groeien dan de waterplanten. Omdat in de winter er weinig plantengroei is geweest, en er wel allerlei dode plantedelen (bladeren, gestorven waterplanten etc) in het water uit elkaar gevallen zijn, is een verhoogde concentratie van nutrienten in het water aanwezig. De draadalgen kunnen hier als eerste van profiteren, en beginnen extreem te groeien, nog voor de waterplanten aan de slag kunnen.

Algen in de zomer zijn veelal zweefalgen maar ook draadalgen in schone vijvers. De water en oeverplanten welke gedurende de eerste maanden van het jaar door hun groei veel nutrienten uit het water opgenomen hebben, en ervoor gezorgt hebben dat de algen onderdrukt bleven, hebben nu de piek van de grootte bereikt. Hierdoor is de opname van voedingsstoffen gereduceerd. Als er vissen in de vijver zitten, kan er door de uitwerpselen van de vissen een nutrienten stuwing optreden, waar de algen van profiteren.

Algen bestrijden

Chemisch algen bestijden

In de handel zijn er zeer veel chemische middelen om algen te bestrijden. Hou dit als een laatste redmiddel: Ookal is het veilig voor vissen ed. het is en blijft een bestrijdingsmiddel. Daarnaast is het eenvoudig doden van algen in de vijer en de dode algen er uit vissen weliswaar effectief, de oorzaak van het probleem wordt niet weg genomen.

Natuurlijk algen bestrijden

Zweefalgen ontstaan in water wat veel nutrienten heeft en ietwat warm is. Het zijn eencellige plantjes die explosief kunnen vermeerderen onder ideale opstandigheden. Belangrijk is dus om omstandigheden te scheppen waar deze algen zich niet prettig voelen. Dis is: Koel water, en lage concentraties van nutrienten. De natuurlijke vijanden van de algen zijn kleine waterdiertjes. Bijvoorbeeld de zogenaamde watervlooien lusten er pap van. Sterker nog: Als je een zakje watervlooien in de vijver zet tijdens een algenbloei, zullen de vlooien extreem snel vermeerderen, en binnen korte tijd in hoge dichtheden de vijver bevolken. Hou er hierbij rekening mee dat watervlooien een geliefde prooi zijn voor je vissen en dus het risico gegeten te worden in de eerste periode waarin dichtheden laag zijn. Indien dit niet het probleem oplost, dan is het wellicht nodig om meer waterplanten in de vijver in te brengen. Waterplanten hebben een dubbel nut tegen algen in de vijver: Aan de ene kant nemen ze nutrienten op, en aan de andere kant geven bepaalde soorten stoffen af welke de groei van algen tegengaan. Dit geldt in het bijzonder voor hoornblad, fontijnkruid en waterpest.

Draadalgen kunnen al vroeg groeien, en nemen daardoor makkelijk in het vroege voorjaar de vijver overnemen. In het hele vroege voorjaar is daar niet veel aan te doen. Echter zodra de waterplanten aan het groeien slaan, zal dit vanzelf afnemen. In de tussentijd werkt een makkelijke natuulijke manier: In de handel kan met gerstestro pallets krijgen, welke je in een net in de vijver hangt. Na een week of 2 zullen hier pantoffeldiertjes gaan leven, welke buiten gerstestro erg houden van.. draadalgen. Het gerstestro geeft een stof as welke groei beperkt, gecombineerd met de actieve grazers ‘de pantoffeldiertjes’ levert eenm sterk verminderde hoeveelheid draadalg in de vijver op.

2 Comments on “Een groene vijver..”

    1. Dag Jos,

      Gerstestro zou ik geen vergif noemen. Ik heb zelf niet echt goede werkingservaringen ermee; Ik vong het water iets gelig worden. Maar het helpt wel. Maar uiteindelijk is het aanbrengen van veel goede waterplanten in mijn ogen de beste oplossing.

Reageer op dit bericht