Albert Heijn Moestuin.. En Nu?

ah moestuinAlbert Heijn, de grote supermarkt keten heeft weer een leuke spaaractie bedacht. Een groententuinset. Dus nu hebben duizenden, zo niet miljoenen, huishoudens in Nederland een vensterbank vol met zaaipotjes staan. En natuurlijk dan de vraag.. Wat moet je ermee!? Want zeg nou eerlijk, wie van die miljoenen heeft eerder zelf groente gekweekt? Ik weet in ieder geval dat als ik vertel over mijn moestuin dat veel collega’s mij vragend aankijken.. Maar je kan toch gewoon je groente bij de supermarkt halen?. Dus.. Voor al die mensen komen er de komende tijd, voor alle 20 groentes uit de AH moiestuinset, zaai- en kweekinstructies op de site te staan.

Wat zit er in een pakketje

ah moestuin inhoudDe pakketjes bestaan uit een potje van gerecycled papier, een tabletje met zaaigrond, een zakje of papiertje met zaadjes en een klein etiket labeltje. De binnenkant van de verpakking heeft basale zaai en kweekinstructies. Het tabletje met zaaigrond heeft water nodig om uit elkaar te vallen. Een klein beetje water (Ik heb mensen gezien die het tabletje in een soepkom vol water gelegd hebben.. Dat is te veel.). Het makkelijkste is het om een kommetje te nemen met een dun (een halve cm oid) laagje warm (!) water. Leg hier de tablet in. Die zal opzwellen en uit elkaar beginnen te vallen. Zolang de tablet nog deels in elkaar zit, en er geen water meer staat, kan je water toevoegen. Uiteindelijk zal de hele tablet uit elkaar vallen in aarde. Twee tot drie shotglaasjes water zou voldoende moeten zijn.

Kan ik alle zaden in de potjes zaaien

Dit is een lastig punt, want hier ga ik de AH tegen spreken. Nee. Er zijn planten (radijsjes, worteltjes ed) die je eigenlijk niet moet verplanten na het zaaien. Die zaai je dus het beste meteen op de definitieve plek. En dat is buiten, bij voorkeur in de volle grond (Hoewel in een grote pot het ook best gaat). Maar voorzaaien van dit soort planten en dan verplaatsen levert veel problemen op. Dus ik zou ze nooit in een potje voorzaaien. Persoonlijk ben ik ook geen fan van de papiertjes met zaden, omdat de planten later lastiger uit elkaar te halen zijn. Maar dat is persoonlijk.

waar moet ik de potjes na het zaaien neerzetten?

Alle planten hebben licht nodig. En een bepaalde hoeveelheid warmte. Maar niet allemaal evenveel. Daarom heb ik voor elke soort een kleine handleiding geschreven. Begin met het lezen van de algemene zaaitips zodat je een basis idee hebt over hoe planten uit zaad gekweekt worden. Daarna kan je voor elke plantensoort afzonderlijk kijken wat je moet doen om hier lekkere eigen groenten van te kunnen oogsten. Bekijk de kweek instructies voor Albert Heijn moestuin plantjes. Let op: Ik ben nog aan het schrijven. Ik verwacht dat voor eind maart alle instructies online staan.

2 Comments on “Albert Heijn Moestuin.. En Nu?”

 1. Hallo Jelle,
  Wat een geweldig initiatief om dit stuk te schrijven!
  Ik was laaiend enthousiast over de moestuintjes actie. Net als veel anderen probeer ik met weinig geld mijn tuin zo ecologisch mogelijk op te zetten en er zoveel mogelijk voedsel te verbouwen. Met jouw tips gaat het zeker lukken om de moestuintjes met succes in de tuin te integreren.
  Dankjewel!
  Met vriendelijke groet, Rianne

  1. Leuk dat je het een goed idee vindt! Ik vond dat de info bij de moestuintjes erg summier was, en besloot daar maar eens op te reageren 😀

Reageer op dit bericht