Basilicum uit de tuin

Wanneer zaaien

basilicumBinnen kan je al vroeg beginnen met basilicum zaaien. Februari is de maand waarin het tuinseizoen begint: Ook basilicum kan dan gezaaid worden op warmte. Om buiten te zaaien kan je beter wachten tot in Mei, als een periode van mooi zonnig weer verwacht wordt: Basilicum kan niet tegen de vorst.

Hoe zaaien

Zaai de zaden op ongeveer een halve centimeter diepte. Om het later uitplanten te vergemakkelijken is het het beste om wat ruimte (een cm oid) tussen de zaden te laten. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van zaaitabletten of zaaitrays en daar de zaadjes afzonderlijk in zaaien. Bedek met een beetje aarde en geef water. Zoals altijd is er geen reden om de grond aan te drukken. Luchtige grond is beter. Zet het in een zonnige vensterbank bij 20 graden of warmer. Na een tot twee weken komen de zaden op.

Uitplanten

Voor de hoogste opbrengst laat je de plantjes niet zo dicht op elkaar staan, maar geef je elk plantje een eigen pot, of een paar planten in een grote pot. Uiteraard kan je na ijsheiligen de planten ook in de tuin uitplanten. Als de planten een paar echte bladeren hebben kan je ze uit elkaar halen. Het makkelijkste gaat dat door de plantjes in een bakje met water te zetten; Zo wast de aarde tussen de wortels uit, en kan je de plantjes voorzichtig uit elkaar halen. In de tuin kan je de planten op 20cm afstand van elkaar uitplanten.

Verder opkweken

Basilicum houdt van water. Een zonnige tot halfbeschaduwde plek is prima. Voor de rest stelt basilicum weinig eisen

Plant grootte

Basilicum wordt ongeveer 40cm hoog

Oogsten

Je kan de blaadjes van basilicum in elk stadium gebruiken. Tip: Je kan van onderaf de blaadjes van de plan halen, en zo gedurende de hele zomer van de plantjes oogsten.

Reageer op dit bericht