Bladluizen: Voorkomen is beter dan genezen

Shipher Wu (photograph) and Gee-way Lin (aphid provision), National Taiwan University

Bladluizen: De schrik van elke plantenliefhebber, en zeker voor Bonsai is het een vervelend dier. Hoewel je niet helemaal kan voorkomen dat ze in je planten komen, kan je wel helpen de impact te verminderen. Zodra het weer wat instabiel is, en warme droge periodes afgewisseld worden met koude natte periodes, worden de planten wat gestressed. Hierdoor kunnen bladluizen een plant makkelijk aanvallen. Deze insecten zuigen het sap direct uit het floeem, en zorgen ervoor dat de groeipunten van de takken geen water meer krijgen. Naast het afsterven van de groeipunten kan dit in extreme gevallen leiden tot sterfte van de complete plant. En hoewel je door bemesten, water geven en uit de toch houden van de planten ervoor kan zorgen dat de plant minder vatbaar is, kan elke plant toch worden besmet met bladluizen.

De oplossing

Wat de meeste mensen niet beseffen is dat bladluizen niet zomaar in een plant vliegen en besluiten daar te blijven. Ze worden vaak rondgedragen naar de beste plekken in de plant. Mieren zijn bladluisboeren. Ze verplaatsen de bladluizen naar de jonge groeiende stengels, en verdedigen de bladluizen tegen roofachtige insecten (Zoals larven van lieveheersbeestjes). In ruil hiervoor produceren de bladluizen een suikeroplossing, honingdauw. De honingdauw wordt aan hun achterlijf afgescheiden waar de mieren het opnemen. Zo worden beiden beter van deze samenwerking. Door mieren de toegang tot je planten te ontzeggen, kan je de invloed van de bladluizen verminderen, en de bestrijding (Al dan niet biologisch) verbeteren.

Picture by Dawidl at the English language Wikipedia

Mieren uit de planten houden is makkelijker dan je misschien zou denken. Mieren zwemmen bij voorkeur niet. Door je potten in een schaal te zetten, en deze schaal in een grotere schaal gevuld met water te zetten, creeer je een soort gracht waar de mieren niet overheen komen. Als je je bonsai op een bonsai tafel hebt staan, kan je in plaats van de individuele potten, ook de poten van de bonsai tafel op deze manier voorzien van een grachtje tegen de mieren.

2 Comments on “Bladluizen: Voorkomen is beter dan genezen”

  1. Heb je wel eens gehoord van permacultuur?
    Dat houdt verschillende dingen in. In de tuin betekent dat dat je de tuin zo ontwerpt dat planten elkaar ondersteunen. Door bijvoorbeeld verschillende geurende planten en luisgevoelige planten door elkaar te zetten voorkom je een luizenplaag. Luizen zoeken hun voedsel op reuk en als ze eenmaal een plant hebben gevonden willen ze daarna weer zo’n zelfde plant. Door kruiden en ui-achtigen en groenten door elkaar te zetten kunnen luizen hun volgende ‘slachtoffer’ veel moeilijker vinden.
    Ook wordt er niet gespit. Daardoor kan er een gezond bodemleven ontstaan. Hierin leven organismen die planten waarschuwen wanneer er luizen op een plant zijn gekomen. De andere planten kunnen dan antistoffen aanmaken waardoor de luizen ze niet lekker meer vinden.
    Wellicht ook voor jou een interessante methode?
    Met vriendelijke groet, Rianne

    1. Dag Rianne,
      Permaculture is bij mij bekend en gaat wat verder dan je hier omschrijft. Een del van wat je hier beschrijft staat ook hier: http://tuinhoekje.nl/verzorging/een-goede-buur/. Overigens.. Bladluizen bepalen veel minder zelf waar we zitten; Mieren spelen een grote rol bij het plaatsen van bladluizen. Vooral de vliegende generatie bladluizen bepaalt zelf de waardplant.

Reageer op dit bericht