De Magnolia oftewel ‘beverboom’
Gedurende het grootste deel van het jaar is de magnolia een onopvallende verschijning. Grote stevige groene bladeren aan een boom tot 4, 5 meter hoog. In het vroege voorjaar is het echter een prominente aanwezigheid in de tuin. Dan verschijnen de tot van 10cm grote bloemen aan de nog kale takken en de gehele kroon verandert in een bloemenspektakel. Hoewel de boom van nature niet in Nederland voorkomt, zien we hem tegenwoordig vaak in tuinen en aangelegde park-tuinen staan, vanwege de hoge sierwaarde in het voorjaar. Van oorsprong komt de boom uit China, Japan en delen van de VS. De Magnolia wordt ook wel eens tulpenboom genoemd. Echter, de echte tulpenboom is een andere soort. De echte Nederlandse naam is beverboom. Dit, omdat men er vroeger vanuit ging dat dit de favoriete boom voor bevers was.
Zeer oude soort
Magnolia’s horen tot de oudste plantensoorten op aarde. Hoewel de meeste planten op aarde met uitgesproken bloeiwijzen de aandacht proberen te trekken van bijen en hommels, is dat bij Magnolia niet het geval. Deze boom heeft de bloeiwijzen gevormd in een periode voordat bijen bestonden, en ze hebben zich gespecialiseerd in de bevruchting door kevers. Daarom zijn de bloemen van deze plant zeer robuust, zodat ze bestand zijn tegen eventuele vraatschade van de aangetrokken kevers.
Standplaats
De magnolia ofwel beverboom is van nature een boom die als ondergroei in bossen voorkomt. Dit is ook de reden dat de plant zo vroeg bloeit: in de maanden maart / april / mei is het de enige boom die bloemen heeft in het bos, waarbij de boom goed zichtbaar is tussen de voor de rest kale bomen in het bos. Hierdoor is de kans groter dat de bloemen bevrucht worden. (Een soortgelijke strategie zie je bv bij bosanemonen, welke ook bloeien voor de bomen bladeren krijgen). Deze plant vormt ondiepe wortels, welke gebruik kunnen maken van vrijgekomen nutriënten uit de bladeren die de bomen in het najaar laten vallen. Tevens houdt de plant van een goed water doorlatende grond, met veel organisch materiaal. Dit betekent dat de bladeren die gedurende het najaar vrij komen in de tuin in een keer onder de magnolia gestort mogen worden; De boom zal je dankbaar zijn. (Uiteraard kan je ook een keer per jaar mulchen, wat hetzelfde resultaat oplevert).
Snoeien en bloeien
De Magnolia hoeft niet gesnoeid te worden om te bloeien. De boom groeit, en vormt bloemen aan het einde van takken die het jaar ervoor gegroeid zijn, zoals veel voorjaarsbloeiers. Echter, je mag de boom wel snoeien. Wat betreft snoeien is het een sterke boom, welke eigenlijk elke vorm van snoei aankan. Zelf snoei ik de plant alleen om hem wat kleiner te maken; Als het gestel van de boom goed in vorm is, hoef je er weinig aan te doen. Echter, als je bij de boom halverwege het groeiseizoen elke nieuwe tak iets inkort, zullen zijtakken gevormd worden, welke in het voorjaar tot meer bloemen kunnen leiden. Een boom in de groei vormt overigens 2 soorten takken: Dunnere min of meer horizontale takken; Deze zullen de bulk van de bloemen dragen in het voorjaar. En sterke opgaande takken. Deze takken zorgen voor de hoogte groei. Om de boom niet te groot te laten worden is het dus zaak om voor de opgaande takken terug te snoeien.
Verplanten & wortels
Deze plant vind verplaatsen niet leuk! Het verplaatsen moet dan ook zeer omzichtig gebeuren. Neem een zeer groot stuk aarde om de stam mee, zodat zo min mogelijk wortels beschadigen. Zorg ervoor dat je het plantgat ruimschoots voorziet van compost. De ondergrond moet voldoende water doorlaten, omdat de magnolia snel last krijgt van te natte wortels.
Wellicht heeft u een passend antwoord op deze vraag. Ik heb een Magnolia boom in de tuin waarvan ik vanaf de stam een grote dikke zijtak wil verwijderen i.v.m. de doorgang in de tuin. Het is een flinke tak (diameter 7 cm) , waarbij afzagen de enige optie is. Kan ik dat in de winter (december) doen, of is een ander seizoen meer geschikt? Ik heb er geen problemen mee als de boom hierdoor een seizoen minder bloeit, maar bloeden wil ik absoluut voorkomen. Ik lees tegenstrijdige berichten over wondbalsem.
Ik zou dolgraag antwoord krijgen van een expert.
Bij voorbaat dank.
Mvg, Beatrix
Beste Beatrix,
Bladverliezende bomen worden over het algemeen het beste aan het einde van de winter gesnoeid. Dus december/februari kan prima. Ik ben bekend met de tegenstrijdige berichten over wondbalsem. Door er snoeibalsem overheen te smeren voorkom je aan de ene kant dat er ziektes in komen. Aan de andere kant is het zo dat een plant zelf ook heel goed in staat is om zichzelf gezond te houden. Zelf gebruik ik geen wondbalsem, en heb 2 jaar geleden zelf wat takken van onze magnolia´s af gehaald. Tot nu toe heeft dit geen problemen opgeleverd.
grt,
Jelle.
Mijn magnolia heeft twee wonden op magnolia een op stam(meerstammige boom) en een op tak,is alles goed met hem nog? tzijn ni zon diepe wonden maar toch…
Dag Gina, de meeste bomen kunnen wel tegen een stootje. Als er geen water in de wonden blijft staan en ze snel opdorgen na wat regen, gaat het meestal wel goed. Je zal zien dat er aan het einde van de zomer vanzelf weer bast overheen komt, vanaf de randen van de wonden.
Hopelijk heeft u een antwoord op mijn vraag: Vandaag heb ik een magnolia cadeau gekregen, afkomstig van een tuincentrum in ene pot en in de knop. Deze plant kan ik hoogstwaarschijnlijk nog niet in mijn tuin plaatsen wat is het beste om te doen ? Alvast bedankt voor uw antwoord.
Als deze bij het tuincentrum gewoon buiten stond, dan kan deze gerust geplant worden. De plant is er dan aan gewend om met dit weer buiten te zijn. Uit de pot halen in in een ruim plantgat planten. Zorg ervoor dat de plant ongeveer zo diep komt te staan dat de bovenkant van de aarde even hoog is als de tuingrond. Succes!
Goede avond,
We hebben vorig jaar een magnolia gepland ononderbroken nieuwe tuin. Nu is deze alleen heel dit jaar kaal gebleven. Wat kan ik hier aan doen zodat hij volgend jaar wel mooi tot bloei komt?
Er zijn dit jaar wel wat knoppen aan gekomen alleen deze komen niet uit.