Zaaikalender

Deze zaaikalender biedt een beeld van de momenten waarop diverse gewassen idealerwijs gezaaid worden. Let wel po de omstandigheden. De meeste zaden kiemen het beste bij warmere, droge dagen in de periode die aangegeven. Een W betekent: Warm voorzaaien. Voor sommige soorten kan dit in een glazen bak buiten zijn, maar voor veel soorten is dit echt rond kamer temperatuur. Let er bij het warm voorzaaien op dat de planten langere tijd beschermd moeten worden tegen de kou. Dus hoewel je courgette bij voorbeeld al in februari, maart binnen kan voorzaaien wordt deze plant heel snel, heel groot. Beter is het om te wachten tot april: Dan kan de plant 4 weken later al de meeste tijd buiten staan.

Mocht je suggesties hebben voor verbeteringen, laat het me even weten!

Ik ben bezig met een pagina over elke groentesoort afzonderlijk. Zodra deze klaar is, wordt elke pagina gelinkt vanaf deze pagina.

Plant Zaaien Tijd tot oogst Kweekafstand
j f m a m j j a s o n d Dagen centimeter
aardappel B B B 180 40 * 60
andijvie B B B B B B B 56 30 * 30
artisjok W W W W 400 100 * 100
aubergine W W W W 100
basilicum W W O B B B 42 30 * 30
bieslook W W B B B B B 50
bloemkool W W B B 120 60 * 60
boerenkool B B B 120 60 * 60
bosui B B B 90 3*20
broccoli W W W O B 120 60 * 60
Butternut W W O 150 100 * 200
chinese kool W W O B B B 60 40 * 35
citroengras W W W W 90 25 * 25
courgette W W W O B B 60 100 * 100
dille W W W B B B B B 60
erwten B 120 4 * 30
ijsbergsla B B 100 30 * 30
kapucijner B B 100 4 * 40
knoflook B B B 150
knolselderij W W 270 40 * 40
komkommer W W W B B B 90 90 * 90
koolraap B 90 40 * 40
koolrabi W W B B B 100 50 * 50
koriander B B B B B B B 60
Kousenband W W 60 10 * 60
meloen W W W B B 150
j f m a m j j a s o n d
paksoi B B B 50
paprika W W W 180 50 * 50
pastinaak B B 150 15 * 40
Pepers W W W 180 50 * 50
peterselie B B B B B B 42 20 * 20
peultjes B B 42 5 * 75
pompoen W W O B 150 100 * 200
prei W B B B 120
radijs B B B B B B 30 2 * 20
Rode biet B B B 70 20 * 20
rode kool W O B B 150 60 * 60
rucola B B B B B B B 28 3 * 20
selderij B B B B B 400 50 * 50
sla 45
sperzieboon W W B B B B 42 2 * 30
spinazie B B B B B B B 60 2 * 20
spitskool W O B B 180 50 * 50
spruitjes W O B B 240 50 * 50
squash W O B 90 100 * 100
suikermaïs W O B 120 40 * 80
tomaat W W W B 150 60 * 80
Tuinboon B B B B 90 10 * 40
Ui W W B B B 120
Venkel W W W B B B B B 60
watermeloen W W 150 1 * 1
winterwortel B B B B 150 3 * 35
witlof W W O B B 200 12 * 30
witte kool W O B B 150 60 * 60
wortel B B B 150 3 * 20Dze

Reageer op dit bericht