Deze zaaikalender biedt een beeld van de momenten waarop diverse gewassen idealerwijs gezaaid worden. Let wel po de omstandigheden. De meeste zaden kiemen het beste bij warmere, droge dagen in de periode die aangegeven. Een W betekent: Warm voorzaaien. Voor sommige soorten kan dit in een glazen bak buiten zijn, maar voor veel soorten is dit echt rond kamer temperatuur. Let er bij het warm voorzaaien op dat de planten langere tijd beschermd moeten worden tegen de kou. Dus hoewel je courgette bij voorbeeld al in februari, maart binnen kan voorzaaien wordt deze plant heel snel, heel groot. Beter is het om te wachten tot april: Dan kan de plant 4 weken later al de meeste tijd buiten staan.
Mocht je suggesties hebben voor verbeteringen, laat het me even weten!
Ik ben bezig met een pagina over elke groentesoort afzonderlijk. Zodra deze klaar is, wordt elke pagina gelinkt vanaf deze pagina.
Plant | Zaaien | Tijd tot oogst | Kweekafstand | ||||||||||||
j | f | m | a | m | j | j | a | s | o | n | d | Dagen | centimeter | ||
aardappel | B | B | B | 180 | 40 * 60 | ||||||||||
andijvie | B | B | B | B | B | B | B | 56 | 30 * 30 | ||||||
artisjok | W | W | W | W | 400 | 100 * 100 | |||||||||
aubergine | W | W | W | W | 100 | ||||||||||
basilicum | W | W | O | B | B | B | 42 | 30 * 30 | |||||||
bieslook | W | W | B | B | B | B | B | 50 | |||||||
bloemkool | W | W | B | B | 120 | 60 * 60 | |||||||||
boerenkool | B | B | B | 120 | 60 * 60 | ||||||||||
bosui | B | B | B | 90 | 3*20 | ||||||||||
broccoli | W | W | W | O | B | 120 | 60 * 60 | ||||||||
Butternut | W | W | O | 150 | 100 * 200 | ||||||||||
chinese kool | W | W | O | B | B | B | 60 | 40 * 35 | |||||||
citroengras | W | W | W | W | 90 | 25 * 25 | |||||||||
courgette | W | W | W | O | B | B | 60 | 100 * 100 | |||||||
dille | W | W | W | B | B | B | B | B | 60 | ||||||
erwten | B | 120 | 4 * 30 | ||||||||||||
ijsbergsla | B | B | 100 | 30 * 30 | |||||||||||
kapucijner | B | B | 100 | 4 * 40 | |||||||||||
knoflook | B | B | B | 150 | |||||||||||
knolselderij | W | W | 270 | 40 * 40 | |||||||||||
komkommer | W | W | W | B | B | B | 90 | 90 * 90 | |||||||
koolraap | B | 90 | 40 * 40 | ||||||||||||
koolrabi | W | W | B | B | B | 100 | 50 * 50 | ||||||||
koriander | B | B | B | B | B | B | B | 60 | |||||||
Kousenband | W | W | 60 | 10 * 60 | |||||||||||
meloen | W | W | W | B | B | 150 | |||||||||
j | f | m | a | m | j | j | a | s | o | n | d | ||||
paksoi | B | B | B | 50 | |||||||||||
paprika | W | W | W | 180 | 50 * 50 | ||||||||||
pastinaak | B | B | 150 | 15 * 40 | |||||||||||
Pepers | W | W | W | 180 | 50 * 50 | ||||||||||
peterselie | B | B | B | B | B | B | 42 | 20 * 20 | |||||||
peultjes | B | B | 42 | 5 * 75 | |||||||||||
pompoen | W | W | O | B | 150 | 100 * 200 | |||||||||
prei | W | B | B | B | 120 | ||||||||||
radijs | B | B | B | B | B | B | 30 | 2 * 20 | |||||||
Rode biet | B | B | B | 70 | 20 * 20 | ||||||||||
rode kool | W | O | B | B | 150 | 60 * 60 | |||||||||
rucola | B | B | B | B | B | B | B | 28 | 3 * 20 | ||||||
selderij | B | B | B | B | B | 400 | 50 * 50 | ||||||||
sla | 45 | ||||||||||||||
sperzieboon | W | W | B | B | B | B | 42 | 2 * 30 | |||||||
spinazie | B | B | B | B | B | B | B | 60 | 2 * 20 | ||||||
spitskool | W | O | B | B | 180 | 50 * 50 | |||||||||
spruitjes | W | O | B | B | 240 | 50 * 50 | |||||||||
squash | W | O | B | 90 | 100 * 100 | ||||||||||
suikermaïs | W | O | B | 120 | 40 * 80 | ||||||||||
tomaat | W | W | W | B | 150 | 60 * 80 | |||||||||
Tuinboon | B | B | B | B | 90 | 10 * 40 | |||||||||
Ui | W | W | B | B | B | 120 | |||||||||
Venkel | W | W | W | B | B | B | B | B | 60 | ||||||
watermeloen | W | W | 150 | 1 * 1 | |||||||||||
winterwortel | B | B | B | B | 150 | 3 * 35 | |||||||||
witlof | W | W | O | B | B | 200 | 12 * 30 | ||||||||
witte kool | W | O | B | B | 150 | 60 * 60 | |||||||||
wortel | B | B | B | 150 | 3 * 20Dze |