Andijvie

Andijvie. Plaatje door AH
Andijvie. Plaatje door AH

Andijvie is een bladgroente, en wordt zowel rauw, als salade of in stampotten gegeten. Maar ook gekookt of als ovenschotel kan andijvie heel lekker zijn.

Wanneer zaaien

In theorie kan andijvie het hele jaar door gekweekt worden. Maar.. In de zomer onder invloed van de lange dagen, gaat andijvie bloeien. Dus het beste kweek je andijvie in het voorjaar of in het najaar.

Hoe zaaien

Andijvie kan natuurlijk in de woonkamer gezaaid worden, maar de beste resultaten krijg je bij buiten zaaien. Dan blijven de planten beter in elkaar en worden ze niet zo slap. Zaai op een vorstvrij plekje. De zaadjes plant je net onder her oppervlak van de aarde. Hou er rekening mee dat als de zaadjes gekiemd zijn, je te plantjes afzonderlijk wilt uitplanten, dus het beste zaai je de zaadjes een cm uit elkaar.

Uitplanten

Als de plantjes een paar cm hoog zijn kan je ze uit gaan planten. Om de planten uit elkaar te halen trek je NIET aan de bladeren. Je kan het beste de aarde een beetje los maken of in een bakje met water leggen. Zo komen de plantjes met de minste schade uit elkaar. Zet de plantjes in de tuin op een afstand van ongeveer 30 cm ten opzichte van elkaar. Hou ze zeker de eerste dagen goed vochtig.

Verder opkweken

Andijvie vind droogte niet fijn. Als het langere tijd niet regent is water geven daarom wel handig. Verder stelt andijvie geen grote eisen.

Plant grootte

Andijvie is een relatief lage plant. In de tuin wordt het normaal gesproken niet hoger dan 20 centimeter, en ongeveer 30 centimeter doorsnede.

Oogsten

Andijvie is op elk moment eetbaar. Oogst de kroppen voor ze gaan bloeien (Op dat moment wordt het midden van de krop harder, en begint omhoog te komen, en wordt bitter).

Reageer op dit bericht