Tomaten en pepers zelf kweken

Midden in de zomer je eigen tomaten oogsten. Pepers om je eigen sambal te maken. Voor veel mensen is het idee van eigen groenten en fruit uit de tuin een wens. Maar hoe kweek je zelf tomaten en pepers?

Voorzaaien

Ik begin hier al mee in de winter. Op de verwarming zaai ik pepers vaak al in februari en tomaten in maart. Daardoor heb ik in april planten die groot genoeg zijn om uit te planten. Echter, ik heb een (onverwarmde) kas. Dus bij late nachtvorst bevriezen mijn planten na midden april eigenlijk niet meer. Als je geen toegang hebt tot een kas is het verstandiger om te wachten tot maart met zaaien. Begin april is echt wel het laatste dat je zelf moet zaaien. Wellicht is het handig om na midden april gezaaide planten te kopen.

Ik zaai de planten voor in zaaitabletten. Na een paar weken zijn de planten dan groot genoeg om in een potje te gaan. Dit jaar heb ik voor het eerst de zaaitabletten zo veel mogelijk van de zaailingen af gehaald. Dit omdat ik slechte tabletten had waar de wortels niet zo mooi doorheen groeiden. Vervolgens de planten in goede potgrond gezet. Gedurende de opkweekfase in de winter staan de planten in een vesterbank boven de verwarming. Zo blijven de wortels lekker warm wat de groei bevorderd.

Voorgezaaide pepers en tomaten
Voorgezaaide pepers en tomaten

Uitplanten van tomaten en pepers

Met het mooie weer van de laatste weken zijn de planten goed gegroeid, en ik heb de uitgegroeide planten uitgeplant in de kas. Als je geen toegang hebt tot een kas, is het verstandig nog een week of 4 te wachten met het buiten uitplanten. Dan is de kans op nachtvorst geweken. Bij het planten maak ik geulen waar ik de planten op ongeveer 50cm afstand van elkaar plant. De geul is zodat ik in de zomer makkelijker water kan geven. Voor tomaten, maar zeker ook voor pepers is water belangrijk om goed te groeien. Hierbij is het vooral bij tomaten belangrijk dat je de plant niet dieper plant dan hij stond. Tomaten zijn gevoelige voor schimmels en de stengel moet daarom vrij blijven van de aarde.

Voorgezaaide tomaten uitplanten
Voorgezaaide tomaten uitplanten

Na het planten krijgen ze een goede scheut water. Kies voor het uitplanten een mooie droge zonnige dag zodat de grond goed opgewarmd is. Dan kunnen de planten het snelste vast groeien. Over een week of 2-4, afhankelijk van het weer, zouden de eerste bloemen in de planten moeten komen.

Als je de planten in de tuin uit wilt planten, zorg dan ervoor dat de panten zelf beschermd worden tegen opspattend water. Water dat van de grond terugspat kan schimmelsporen bevatten welke zorgen voor de tomatenziekte, een Phytophthora variant. Knip daarom de onderste bladeren af, en giet alleen de aarde en niet de plant/

Tomaten in de kas
Tomaten in de kas

Reageer op dit bericht