Veldsla kweken

veldslaVeldsla is geen sla. Zo. Dat is er uit. Als je puur naar de soort kijkt, is veldsla familie van Valeriaan, en niet van de sla soorten. Dus in wisselteelt heb je geen problemen. Veldsla is een tweejarige plant, welke in het eerste jaar massa opbouwt en in het tweede jaar bloeit.

Wanneer zaaien

Omdat de plant onder invloed van lange dagen gaat bloeien, is het van belang na de langste dag van het jaar te zaaien voor de beste resultaten. Dat betekent dat veldsla pas na midden juli hezaaid wordt.

Hoe zaaien

Zaai veldsla direct buiten in de volle grond op rijen, op 30cm afstand tussen de rijen, een centimetere of 3 tussen de zaden. Dat voorkomt teleurstellingen met voorzaaien en beschadiging van het tere planten bij verplanten. Zaai een kleine cm diep en hou de grond vochtig tijdens het kiemen.

Uitplanten

Van uitplanten is geen sprake.

Verder opkweken

Deze planten stellen weinig eisen tijdens de kweek.

Plant grootte

Afhankelijk van de soort worden de planten 5 tot 15cm doorsnede, en een paar centimeter hoog.

Oogsten

De plant wordt als geheel geoogst door het kroontje net bove de grond vanb de wortel te halen, of door het plantje uit de grond te trekken en dan de wortel er af te halen. De plant is in elk stadium eetbaar en kan dus al jong geoogst worden.

Reageer op dit bericht