Aubergine uit zaad kweken

aubergineAubergine is een vruchtgewas. De plant komt oorspronkelijk uit India en verlangt in alle stadia van de kweek veel licht en warmte. Een tekort aan zon of een te koude standplaats zijnd e hoofdredenen waarom aubergine teelt mislukt.

Wanneer zaaien

Aubergines hebben veel tijd nodig om te kiemen, en om tot bloei te komen. Daarom is het van belang om deze planten vroeg in het jaar te zaaien. Dus in Februari kan je hier al mee beginnen. Zaaien na april levert nog nauwelijks oogst op.

Hoe zaaien

Zaai de aubergine in zaaipotjes, en plaats de zaadjes onder een laagje grond van maximaal de zaaddikte (Oftewel: De zaden net bedekken met grond). Maar de grond vochtig en zet het geheel in een plastic zakje, of beter nog, een klein kweekkasje op de verwarming. Kieming kan 2 tot 3 weken duren.

Uitplanten

Als de aubergine planten een cm of 10 hoog zijn (Meestal hebben ze dan 2-4 ‘echte’ bladeren naast de kiembladeren) kan je ze uitplanten. Als je geen kas hebt om ze in te zetten, is een grote pot de beste plek: Deze kan je op een plekje in de volle zon, uit de wind in de tuin zetten zodra het weer buiten goed denoeg is. Meestal is dit na ijsheiligen (midden mei).

Verder opkweken

Deze planten willen graag veel zzon en warmte. Tegen een zuidmuur heb je de beste resultaten. Haal regelmatig de zijscheuten uit de plant. Zo groeit de hoofdstam harden en krijg je meer vruchten. Alleen als de zijscheut een bloemknpje heeft, laten we een deel van de zijtak staan (Tot net boven de bloemknop)

Plant grootte

Deze planten worden tot een meter hoog

Oogsten

Aubergine kan je oogsten als de vrucht stopt met groeien. Als je te lang wacht wordt de kleur wat vager, en de vrucht zacht. Dan zijn ze niet lekker meer.

Reageer op dit bericht