Bosaardbeien in de tuin

bosaardbeiBosaardbeien zijn de kleine zusjes van de aardbeien die je in de supermarkt ziet liggen: Ze hebben vruchtjes die ongeveer een centimeter groot worden. Echter, in dat kleine vruchtje stoppen z emeer smaak dan in die van de grote zussen. Het zijn planten die normaal in de ondergroei gevonden worden. Ze houden wel van wat zon, maar niet te veel of langdurig.

Wanneer zaaien

Zaai deze planten vroeg in het jaar. Februari tot uiterlijk einde maart. Later zaaien leidt ertoe dat je datzelfde jaar eigenlijk geen aardbeien meer moet verwachten.

Hoe zaaien

Aandbeienzaadjes zijn heel klein, en hebben licht nodig om te kiemen. Dus je strooit de zaadjes uit op de aarde, en bedekt ze niet. De kiemplantjes zijn heel klein en teer: Zaai de zaadjes vrij ruim uit elkaar om later uitplanten makkelijker te maken. Omdat ze zo klein zijn spoelen ze makkelijk weg. GEef daarom de aarde water voor je de zaadjes er op doet. Na het uitstrooien van de zaadjes kan je met een plantensproeien nog wat extra water geven zodat de zaadjes vochtig zijn. Het bakje dek je af met een stukje doorzichtig plastic om de boel vochtig te houden. Zet het bakje daarna in een vensterbank boven de verwarming.

Uitplanten

De plantjes groeien in eerste instantie niet snel. Zodra ze 2-4 echte blaadjes hebben (Dus naast de kiemblaadjes!) kan je ze overzetten in aparte potjes. De plantjes zijn nog heel erg kwetsbaar, dus haal ze heel voorzichtig uit elkaar. Niet trekken, maar bv met een vorkje de kluitjes uit elkaar halen.

Verder opkweken

Zoals alle planten die binnen opgekweekt worden, moet je de planten afharden voor je ze uit kan planten in de tuin of in potten. Zet daarvoor de planten op mooie dagen buiten, en hou er rekening mee dat ook directe zon schadelijk is voor planten die alleen de donkere woonkamer kennen. Na ijsheiligen kan je de planten veilig permanent buiten laten. Plant ze dan uit op een plek waar ze ‘s ochtend of ‘s avonds wat zon krijgen. Directe middagzon is niet ideaal. Geef de planten water als het een poosje niet regent.

Plant grootte

Deze plantjes worden niet groter van ongeveer 10 centimeter. Wel maken ze in de loop van de zomer uitlopers die je apart kan opkweken.

Oogsten

Aardbeien oogst je als de vrucht rood is.

One Comment on “Bosaardbeien in de tuin”

  1. Hi, inderdaad,wat zijn die zaailingen ongelofelijk klein, een paar millimeters en de eerste maanden groeiden ze nauwelijks. Ik heb in februari 50 Alpine aardbeitjes gezaaid en ergens in het vooorjaar op een bedje van karton met 10cm oude paardemest met daarop 10 cm gewone aarde, uitgeplant. Die zijm me gaan groeien zeg, 25cm hoog, 35 breed en gigantisch veel witte bloemtjes. Aardbeitjes, klein maar lekker als je ze helemaal laat afrijpen, als ze wel rood maar onrijp zijn smaken ze naar natte watten. Ben benieuwd wat die volgend naar gaan doen!
    NB, ik woon in Zuid Noorwegen.

Reageer op dit bericht