Courgette uit eigen tuin

Courgette levert grote decoratieve planten, welke meerdere keren per week een vrucht voor de keuken of BBQ heeft.

Kopen of kweken

De courgette is een groente welke in zeer veel verschillende gerechten te verwerken is. Denk aan chili con carne, Rattatoulle of zelfs gewoon courgette op de barbeque! Natuurlijk kan je courgette het grootste deel van het jaar in de winkel kopen. Vaak zijn deze echte al slap voor ze in je winkelwagentje belanden. Niet echt lekker. De lekkerste courgette is die, welke nog warm van de zon in de pan glijdt. En dat bereik je alleen door zelf courgette te kweken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is courgette een hele makkelijke groente om zelf te kweken in de tuin.

Zaaien

Courgettes kan je van begin april tot einde juni zaaien voor de buitenteelt. Vul potten van 10+ cm doorsnede met losse pot of tuingrond. Niet te hard aandrukken, zodat de kiem makkelijk de gehele pot met wortels kan gaan vullen. De 1-2cm grote zaden duw je met het ountje naar beneden de grond in. Per pot is het doel om een of twee sterke planten over te houden. Gebruik 2 of 3 zaden per pot. Geef de potten ruimschoots water, maar zorg ervoor dat het water weg kan uit de pot: Te natte aarde kan voor verroting van de kiemplant leiden. Ze de pot nu op een warme (Minimaal 20 graden, in de volle zon op een vensterbank is goed) en dek de pot een paar dagen af met een stuk licht doorlatend folie (bv huishoud folie of een boterhamzakje). Binnen een week maar meestal al na 3 dagen komen de kiemplanten boven de grond. Grote groene kiembladen van 2cm, welke uitgroeien tot wel 4 cm zijn de kiembladeren van deze plant. Na ijsheiligen kan je bij mooi weer ook buiten direct op de standplaats zaaien.

Uitdunnen van de planten doe je als de eerste echte bladeren verschijnen. Het aantal planten dat er per pot over kan blijven moet je terug brengen tot maximaal 2. De meeste adviezen brengen terug tot een: Courgettes worden zeer grote planten, en zullen welkaar in de weg gaan zitten. Echter, bevruchting van de planten kan lastig zijn, als je niet in een gebied zit waar veel courgettes staan. Daarom plant ik bij voorkeur twee planten op een plek. De opbrengst per plant zal wat lager zijn (Maar nog steeds heeft een gemiddeld gezin van 2 planten ruim voldoende courgettes) maar bevruchting is geen probleem meer. Mijn voorkeur gaat uit van het gebruik van 2 planten op een plek, dus 2 planten per pot. (Bij modernere zaadloze F1 hybrides is bevruchting overigens zowieso geen probleem meer. ) Kies de sterkste [grootste met dikste stelen / grootste kiembladeren] 2 planten uit, en knip of snij de overige kiemplanten weg. Niet er uit trekken, omdat dat de wortels van de andere kiemplanten kan beschadigen.

Standplaats

De courgette plant houdt van warmte, licht en voeding. Met voldoende water en voedsel kunnen de planten meerdere courgettes per week produceren. Zorg voor een plekje waar weinig wind staat, omdat de bladeren seer makkelijk uit elkaar geblazen kunnen worden. Zorg voor veel voedsel in de grond, bij voorbaald door mest of compost op te brengen. Zelf breng ik aan het einde van de winter een laag van 30-50cm planten afval op de plek waar de courgette moet komen, en bedenk dit met 10cm aarde. Hierdoor ontstaat een laag composterende planten waar de courgette uitstekend op groeit. Zoals gezegd: De planten nemen veel ruimte in, dus zet niet meer dan een plant per vierkante meter neer.

Uitplanten

Courgettes kunnen NIET tegen de kou. Om te groeien is een dagtemperatuur van 15 graden nodig. Om te overleven een nachttemperatuur van ruim 0 graden. Lichte nachtvorst is voldoende om de planten te verliezen. Het is dus verstandig om af te wachten tot de ijsheiligen voor planten buiten gezet worden. Wel kunnen de potten alvast wennen aan het buitenweer, door ze overdag buiten te plaatsen. Dit is een vorm van afharden, en leidt tot sterkere planten om in de tuin te zetten.

Verzorging

Courgettes zijn zeer eenvoudig te verzorgen. Zodra ze op hun plek staan: Lekker zonnig uit de wind, kan er weinig mis gaan. Bij droog weer moet er water gegeven worden. Ewlke 2 tot drie dagen een grote gieter met water en de plant zal je om de paar dagen belonen met courgettes.

Oogsten

Bij warm weer kunnen de planten enkele weken na het zaaien al beginnen met bloeien (Let wel: Dit is voor planten die in de loop van mei pas worden gezaaid). De plant zal mannelijke en vrouwelijke bloemen maken. De vrouwelijke bloemen leveren uiteindelijke de courgette op. Courgette bloemen zijn tot wel 10cm groot, geel, en zeer duidelijk herkenbaar. Als eerste gaan de mannelijke bloemen open, als snel gevolgd door vrouwelijke bloemen. Het verschil kan je zien door naar het steeltje van de bloem te kijken. Zit hier een klein mini-courgetje tussen het steeltje en de bloem, dan is het een vrouwelijke bloem. Je kan de vruchten eten van het moment dat de bloem open gaat. Het lekkerste zijn ze als de courgette nog maar een tweetal cm dik is. Laat je de vrucht langer zitten, en wordt de courgette groter van 15cm lang, wordt de smaak wat minder sterk. Oogst de vruchten regelmatig, en haal te grote vruchten weg om bloei te bevorderen.

One Comment on “Courgette uit eigen tuin”

  1. Jammer dat niet alle tekst te lezen is. Ik zag een opmerking waar ik graag meer over te weten kom: ‘Bij modernere zaadloze F1 hybrides is bevruchting overigens zowieso geen probleem meer’. Wie kan mij hier meer over vertellen? met groet, Nanny

Reageer op dit bericht