Tijm

tijmTijm is een mediterane plant en wordt veel gebruikt in italiaanse gerechten. Zoals de herkomst doet vermoeden vind deze plant zon heel fijn. Veel water echter niet. Het is een vast plant dus een keer zaaien betekent lang genieten. Hou er rekening mee dat oudere planten sneller last krijgen van ons klimaat.

Wanneer zaaien

Tijm zaai je in het vroege voorjaar (Maart, april) binnen of buiten vanaf begin mei.

Hoe zaaien

Het zaad is heel erg klein. Je hoeft dit dan ook niet onder de aarde te stoppen. Als je losse aarde hebt, en het hier overheen uitstrooit en dan wat water giet is het voldoende. Om de zaadjes vochtig te houden kan het helpen als je een stukje plastic folie over het potje legt tot de zaadjes opkomen. Om later uitplanten makkelijker te maken kan je het beste wat ruimte tussen de zaden laten.

Uitplanten

De plantjes groeien in eerste instantie vooral in de hoogte en gaan niet meteen vertakken. Daarom kan je ze vrij lang bij elkaar laten staan. Als je binnen gezaaid hebt, zou ik tot ijsheiligen wachten met het uitplanten buiten, en tot die tijd gewoon in het zaaibakje laten staan. Buiten zet je de plantjes het beste 10-30cm uit elkaar op een zonnige plek. Tijm kan zowel in een pot als in de volle grond goed groeien.

Verder opkweken

Tijm wil vooral een ding.. Geen natte voeten. In de droge zomer af en toe water geven maar geef de plant kans op te drogen tussendoor.

Plant grootte

Als je tijm door laat groeien wordt het een klein struikje wat breeduit op de grond ligt. Na 7 jaar zijn de tijmplanten bij ons ruim 40cm doorsnede bij een hoogte van max 20cm.

Oogsten

Vanaf het eerste blaadje kan je tijm gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je de plant niet te vaak kort wegknipt; Je kan het beste een paar maanden na het zaien pas beginnen met oogsten, zodat de plant eerst wat volume krijgt.

Reageer op dit bericht