Uien oogsten

Uien in strengen gevlochten om te drogen.
Uien in strengen gevlochten om te drogen.

Hoogzomer. De zon heeft de kleine pootuitjes lekker doen zwellen. Als je voorzichting aan de onderkant wat aarde weg haalt zien de uien er goed uit: Ze zijn groot genoeg. Er zijn twee effectieve manieren om op dat moment de uien te laten stoppen met groeien: Je kan de wortels van de plant los trekken van de grond, of je kan de stegnels knikken. Beide gaat natuurlijk ook.

Lostrekken doe je door met lichte kracht de plant zo dicht mogelijk bij de ui vast te pakken en iets op te trekken. Een cm of 2 omhoog is voldoende.
De stengel knik je door je hand op de ui te leggen, en met de duim het loof plat tegen de grond te duwen.

Ui en knoflook in strengen gevlochten om te drogen.
Ui en knoflook in strengen gevlochten om te drogen.

Nadat je een van beide acties hebt genomen, zat de ui stoppen met groeien, en het loop zal afsterven. Laat de uien rustig een week of 2 liggen bij mooi weer. Bij slechter weer kan je de uien ook meteer oogsten, om rotting tegen te gaan. Net zoals bij knoflook kan je de uien in strengen aan elkaar vlechten. Deze strengen kunnen vervolgens op een goed geventileerde plek opgehangen worden voor opslag. Hou de uienw el goed in de gaten. Als een van de uien te vochtig is en niet geod kan ventieleren om te drogen lopo je het risico op rot. Die slaat makkelijk over op de rest. In het geval van rotting is het zaak zo snel mogelijk de rotte vrucht te verwijderen.

Reageer op dit bericht