Knoflook oogsten

Knoflook klaar voor de oogst
Knoflook klaar voor de oogst

Met de zomer in volle gang is het tijd om de knoflook in de gaten te houden. In een eerder bericht hebben we de knoflook in de tuin gezet. Na de winter is de knoflook goed gegroeid. Bij warmer weer en de voorspelling van regen is de knoflook bemest. Nu de bladeren beginnen te vergelen is het tijd om de knoflook te gaan oogsten. Wacht niet tot het blad compleet verdroogt is: Een kleine regenbuis is genoeg om de knoflook weer uit te laten lopen.

Drogen

Knoflook vers geoogst
Knoflook vers geoogst

Het oogsten gaat het makkelijkste met een spitvork. Zet de spitvork aan de rand van een rij, en graaf met een draaiende beweging de grond los. Als het mooi weer is en blijft, kan de de zo losgegraven knoflook nog in de grond laten zitten, en laten verwelken. mocht er regen verwacht worden, dan is het beter om de knoflook slechts een paar dagen te laten liggen. Trek de knoflook planten uit de grond, en leg ze bijvoorbeeld in rijen met de wortels tegen elkaar aan. Na een dag of twee zijn de stengels voldoende ingedroogd.

Vlechten

knoflook in strengen gevlochten om te drogen.
knoflook in strengen gevlochten om te drogen.

Knoflook kan je compleet drogen door het in de zon en wind te laten liggen. In droge en koele toestant kan je de knoflook zo maandenlang goed houden. Een optie is om de knoflook in strengen te vlechten. Neem hiervoor nog redelijk groene planten. Haal de plant van knoflookbol naar boven toe door je hand. Zo laten de meeste bladeren los. Wat overblijft zijn sterke stengels geschikt om mee te vlechten. Het laatste eindje kan met een touwtje vastgebonden worden. Hang de strengen op een goed-geventileerde koele plek.

Reageer op dit bericht