Lekker he, die zomervakantie die er aan komt. Lekker naar Spanje en Italie. Mooie olijfboomgaarden en citrus plantages. En wat is er leuker dan een eigen citrus of olijfboom zelf uitzoeken in Italie en thuis in de tuin op het terras zetten. En toch moet je dit niet doen. Waarom? Omdat er een ziekte zich de rond doet, die dreigt grote delen van Italie en Spanje te ontdoen van de bekende olijfgaarden. En deze ziekte kan zomaar met je aangekochte vakantiesouvenier mee naar Nederland komen. Geen probleem, zou je zeggen. Maar is dat echt zo?
xylella fastidiosa
In zuidelijk Italie, op Corsica en rondom Nice in Frankrijk is een bacterieziekte er de oorzaak van dat vele olijfgaarden verwijderd worden. De bomen worden afgezaagd, uitgegraven en verbrand. Waarom? Omdat de ziekte ongeneeslijk is, en bomen aan de ziekte overlijden. En omdat de ziekte heel makkelijk overgedragen wordt. Namelijk, door sapzuigende insecten zoals bladluizen!
Deze ziekte heeft zich nu zo sterk versppreid, dat gebieden met een totale grootte gelijk aan die van Noord Holland al ontdaan zijn van de olijfbomen. Je ziet zelfs dat hierdoor nu de prijzen van olijven en olijfolie uit Italie begint te stijgen. Je kan dus met recht zeggen, dat beaalde insecten nu gevaarlije vectoren aan het worden zijn van ziektes.
Nu kan je je afvragen: Wat heeft dat met mij te doen? In Nederland hebben we immers geen olijfgaarden!
Effecten in Nederland
Het blijkt zo te zijn dat deze bacterie niet alleen in Olijven en citrusplanten schade aanbrengt. In totaal zijn wel 200 soorten planten geidentificeerd die deze bacterie kan besmmetten. En indien besmette planten gevonden zijn dan moet tot 10km afstand alle planttrasporten stilgelegd worden. Alle planten binnen 100 meter afstand moeten worden vernietdigd.. In een land als Nederland, welke wereldleider is in bloemenhandel, kan dit zwaarwegende gevolgen hebben!
Meer lezen? Zie onder andere:
Factsheet over xylella fastidiosa
Ziekteovericht bij de Voedsel en waren autoriteit
Wageningen Universiteit