Radijsjes zelf kweken

radijsWie kent radijsjes niet? De rode kleine sappige bolletjes smaken in salade, bij borrelhapjes of gewoon op zichzelf, met wat zout. Als je radijsjes zelf kweekt worden ze wat scherper en, indien direct vanuit de tuin de mond in gestoken, een stuk knisperiger! Het zijn eenjarige gewassen; Zodra je oogst moet je opnieuw zaaien.

Wanneer zaaien

Zaai radijsjes het hele groeiseizoen, van maart tot aan het najaar. De lekkerste radijsjes zijn echter in het voorjaar of het najaar. In de zomer worden ze wat week.

Hoe zaaien

Radijsjes worden op rijtjes of als een vlak gezaaid. De zaadjes mogen gerust een cm onder de grond terecht komen. Na het zaaien vochtig houden. Dit is een plant welke je niet kan verplanten dus worden ze op de definitieve plek gezaaid.

Uitplanten

Niet van toepassing

Verder opkweken

Als de grond waarin de radijsjes staan te droog wordt stopen de radijsjes met groeien. Als er dan weer water beschikbaar is, zwelt het radijsje snel op, wat kan leiden tot het scheuren van de radijsjes. Dus het is zaak de bodem niet uit te laten drogen. De radijsjes worden niet bemest.

Plant grootte

Radijsjes nemen maar weinig plaats. De plantjes zelf worden een tiental centimeter hoog en breed.

Oogsten

Je kan zowel het loof als de wortel (het radijsje) eten. Bekijk na een week of zes de radijsjes door er een uit de grond te trekken. Als deze groot genoeg is, kan je ze oogsten. Oogst wat je op dat moment wil gebruiken en laat de rest staan.

Reageer op dit bericht