Prei zaaien

preiPrei is een stengelgroente welke een lange groeitijd heeft. Een deel van de tijd staat de stengel tot 25cm onder de grond, om voor een mooie witte stam te zorgen. Deze ui-achtige wordt veel gebruikt in soepen maar ook in oosterse rijstgerechten. Verwar de zaailingen niet met gras, want daar lijken ze sterk op.

Wanneer zaaien

Prei wordt vroeg in het jaar gezaaid voor gebruik in de zomer. Later in het jaar zaaien geeft planten die in de winter gebruikt kunnen worden. Kijk op de verpakking van het zaad voor welk doel de specifieke variant geschikt is.

Hoe zaaien

Zaai de zaden voor in een potje of buiten in de volle grond. Hou er rekening mee dat de planten door mogen groeien tot ze de dikte van een potlkood hebben: Er mag best wat ruimte tussen de zaden zitten.

Uitplanten

Als de planten ongeveer zo dik zijn als een potlood kan je ze uit de grond halen. Knip de wortels af tot ze een paar cm lang zijn. Knip ook alle lange uiteinden van de bladeren af: Deze mogen tot 5 cm ingekort worden (Let op: De losse bladeren moeten 5 cm lang zijn. Daaronder zit nog de stengel!). In de tuin zet je de prei vervolgens op een zonnige plek op een rij, waarbij de individuele planten rond de 10cm uit elkaar komen te staan. Dit doe je door met een dikke stok gaten in de grond te maken zo diep, dat de stengel van de prei er helemaal in past. De gaten moeten een paar cm dik zijn. Als elk gat een preiplantje heeft, giet je elk gat vol met water. Je hoeft de gaten dus niet vol te gooien met aarde. De planten vullen het gat vanzelf.

Verder opkweken

Geef prei af en toe wat (koe)mest.

Plant grootte

Prei wordt tot 40cm hoog, en 30cm doorsnede.

Oogsten

Je kan al het blad/stengel materiaal van de prei gebruiken. Dus op elk moment kan je oogsten. Je kan prei voorzichtig uit de grond trekken, maar beter is het om met een spade de plant iets op te lichten.

Reageer op dit bericht