Paprika uit zaad opkweken

paprikaPaprika beslaat een range van groentes die eigenlijk allemaal dezelfde behandeling willen. Van zoete puntpaprikas tot scherpe jalapenos.. Het zijn allemaal nauw aan elkaar verwante groenten die in zeer veel verschillende gerechten gebruikt worden. Het zijn leuke planten om zelf uit zaad op te kweken, en bij de juiste verzorging oogstzeker.

Wanneer zaaien

Vroeg zaaien! Bij voorkeur in Februari of Maart al op warmte voorzaaien.

Hoe zaaien

Peperzaden willen graag warmte. De zaadjes worden een halve centimeter onder de aarde geplaatst, en dan in een kweekkasje of onder een stuk doorzichtig plastic in de warmste lichte plek gezet. Bij 20-30 graden kiemen de zaden meestal na een tot twee weken. Sommige soorten zijn al na een dag of 2 aan het kiemen. Anderen hebben wel 3 weken nodig.

Uitplanten

Als je de planten in een bakje bij elkaar zaait, is het verstandig om de planten al vrij vroeg te verplanten. Als de planten -naast de kiembladeren- twee sets echte bladeren bladeren hebben kan je ze scheiden en apart oppotten. Zelf zaai ik pepers al in aparte zaaitabletten omdat ik elk jaar een deel van de pepers bij het verpotten verloor. Zet de kiemplantjes in potjes van 5cm. Omdat ze pas na ijsheiligen buiten kunnen blijven, is het handig om na een maand de planten in een nog wat grotere pot te zetten.

Verder opkweken

Pepers willen veel licht, water, mest en warmte. Plant ze op het warmste, zonnigste plekje in de tuin en geef regelmatig water en mest. Veel pepers kunnen prima in een pot op het terras gekweekt worden.

Plant grootte

Peperplanten kunnen, afhankelijk van standplaats en soort, enkele meters hoog worden. Normaal blijven ze lager dan een meter.

Oogsten

Pepervruchten kunnen zowel groen als gekleurd gegeten worden. De vruchten hebben meer smaak als je ze laat uitrijpen (En ze dus rood/geel/oranje/paars/.. zijn).

Reageer op dit bericht