Pepers kweken

Bloeiende peperplant
Bloeiende peperplant

Pepers

De bron van inspiratie voor de VOC en niet weg te denken uit de dagelijkse keuken in vele wereldkeukens. Ook in Nederland is dit goed zelf te kweken. In de late winter, het vroege voorjaar kan je al beginnen met het voorzaaien van de peper plantjes.

Begin met het besluit welk type pepertjes je wilt kweken. De familie van pepers kent vele soorten, van de bekende rode, gele en groene paprika’s tot de scherpste mexicaanse pepers. In principe willen ze allemaal een gelijke verzorging. Dus een mix van planten is altijd leuk.

Voorzaaien?

Door in de late winter reeds op de verwarming te beginnen met het zaaien van de pepers, kan je reeds vroeg in het jaar de eerste pepers van de planten oogsten. Vooral als je geen beschikking hebt tot een kas bij de tuin, is het lastig om een leuke oogst te realiseren zonder voorzaaien. Om voor te zaaien neem je of een kweekbakje met doorzichtige kap, of bloempotjes, waar je later met een boterham zakje een kapje overheen trekt. In een laag van minimaal 4cm aarde stop je de zaadjes op 2 cm afstand in ondiepe gaatjes (kleine halve cm diep) en bedek de zaadjes met losse grond. Niet aandrukken: Door water te geven zakt de grond meer dan genoeg in. Doe de kap er op (of trek een zakje over de pot: Dit zorgt voor hogere temperatuur, en voorkomt overmatig verdampen van vocht; Zo ontstaat een ‘gespannen’ lucht.

Peper zaailing
Peper zaailing

Zet de potjes of zaaibak op een warme plek in de zon, en enkele dagen later beginnen de eerste zaden te kiemen. Als je niet meteen overal plantjes op ziet komen, niet gevreesd: Pepers zijn onregelmatige kiemers. Na een week of beginnen de meeste kiemplantjes de eerste echter bladeren te maken, naast de kiemblaadjes. Dit is een goed moment om de plantjes uit een zaaibakje te halen, en in potjes verder te kweken. Hou er rekening mee dat de planten opgegroeid zijn onder gespannen lucht. Dus je moet of de potjes ook voorzien van een plastic zodat de lucht vochtig blijft, of de planten eerst afharden.

Na midden mei kan je de pepers in de tuin zetten. Deze zet je het beste op een plek uit de wind, in de zon. Vooral zon in de middag is belangrijk. Ideaal is een plek tegen een zuidmuur. Pepers groeien het beste bij een overschot aan stikstof bemesting, en water. Dus als het een paar dagen niet regent, is het hoog tijd om water te geven. Afhankelijk van het weer, en de verzorging, kan je vanaf augustus de eerste perpers verwachten.

Reageer op dit bericht