Fruitbomen – bloei en vorst

Bloeiende pruim tegen blauwe lucht
Reeds in midden april staan pruimen in bloei, en zijn daarmee kwetsbaar voor nachtvorst.

De fruitbomen bloeien

De zon is doorgekomen, de ergste vorst is voorbij en de fruitbomen in de tuin staan uitbundig te bloeien. Als eerste braken 2 weken geleden de knoppen bij de peren door. Dit weekend is het tijd voor de pruimen om vol witte bloesems in contrast met de strakblauwe lucht te stralen. En de kersen beginnen langzaam ook de knoppen te openen. De meeste bomen hebben de winter zeer goed doorstaan, en dragen nu rijkelijk bloemen.

Vorst

De komende dagen is het van groot belang dat er geen nachtvorst komt. De bloempjes van de fruitbomen zijn zeer teer en kunnen in dit stadium niet tegen vorst. Nu zijn er een aantal dingen die je kan doen als er wel nachtvorst dreigt te komen.

  • Windschut aanbrengen. Bij het ontstaan van nachtvorst, droogt de lucht sterk uit. Als daarbij een licht briesje opsteekt, beschadigen bloesems veel sterker dan bij alleen de nachtvorst. Dus zeker voor bomen die in de wind staan geldt: Zorg voor een windschermpje als er tijdens de bloei nachtvorst verwacht wordt.
  • Afdekken van de kroon. Dit is in lijn met het aanbrengen van een wind bescherming. Het doel hier is echter om te zorgen dat warmte welke nog van de dag in de boom zit, niet zo makkelijk uitstraalt. Zelfs een dun doekje om de boomkroon heen kan voor voldoende isolatie zorgen om te voorkomen dat de bloesems de 0 graden of lager bereiken.
  • Ondergrond onkruidvrij & nat houden. De grond onder de bomen kan ‘s nachts veel warmte vrij geven als er geen planten staan. Door te zorgen dat de grond vochtig is gedurende de dag, kan nog meer warmte opgeslagen worden, waardoor nachtvorst minder kans heeft zich voor te doen, en de boom ook lagere temperaturen kan doorstaan
  • Continue besprinkelen. Dit is een methode die vooral professionele tuinders gebruiken om de bloesems op koude vorjaarsnachten te beschermen. Door water over de planten te sproeien, zorg je er voor dat de kroon niet kan afkoelen. In het kort: Bij het bevriezen van water komt een klein beetje warmte vrij (nl het verschil in warmte van water -> ijs). Dit zorgt er voor dat de plant niet snel genoeg af kan koelen om echte schade te berokkenen. Let wel: Dit sprinkelen gaat gedurende enkele uren door, als het echt koud wordt. Voor de meeste privetuinen is dit geen reeele optie.

Door het nemen van bovenstaande maatregelen beperk je de schade bij nachtvorst, zodat je ook dit jaar weer kan genieten van vers fruit uit eigen tuin.

Reageer op dit bericht