Kleine of grote druiven
Of je in Nederland grote of kleine druiven aan je plant krijgt, is geheel en al je eigen keuze. Het klinkt flauw, maar vaak hoor je mensen roepen ‘Mijn druiven blijven klein’ of ‘Mijn druiven worden niet rijp’. En dit terwijl de druiven beschut tegen een zuidmuur staan. In principe is er dan niets mis met de standplaats. Vaak wordt de druif niet of nauwelijks gesnoeid. Het gevolg: De plant wordt steeds groter, met tientallen trossen druiven en meters uitlopers aan de hoofd ranken. Dit lijkt op een sterke, gezonde plant, en dat is het ook. Echter, om grote volle trossen te krijgen, moeten we snoeien. Hierbij informatie over de zomersnoei van druiven. Let wel: Snoei in de zomer is puur voor de vorming van vruchten. De echter vorm wordt in de plant gebracht tijdens de wintersnoei.
Snoeien, het effect
Wat doet dat snoeien nou werkelijk? Bij het snoeien verklein je de plant, waardoor er meer voeding & water beschikbaar is voor de rest van de plant. De wortels hebben een beperkte capaciteit. Als je deze compleet benut om vele tientallen uitlopers van soms meer dan een meter lang te voeden, dan is er geen energie over om in de vruchten (De druiven zelf) te steken. Immers: We hebben de druif op de warmste plek in de tuin staan, en plant verdampt veel water hierdoor. Door nu de takken in te korten tot vlak bij de trossen met druiven, wordt de sterke sapstroom welke naar de tak ging, nu richting druiventros: Een sterke groei van de druiven is ter verwachten.
Hoe een druif te snoeien?
Bloemtrossen snoei
Zodra je druif vrucht gezet heeft en er kleine besjes beginnen te vormen kan je de trossen selecteren, en weghalen wat overbodig is. Dit doe je om de energie van de plant niet in trossen te steken die nooit groot worden, en te voorkomen dat de plant te veel vruchten wil zetten. Kleine bessen zijn anders het gevolg. Om te beginnen wordt op elke plek waar meer dan een tros bloemen aan een zijtak zitten, alle trossen verwijderd, op een na. De tros die blijft zitten is in principe de tros die het dichtste bij de hoofdtak zit. Uitzondering hierop vind ik zelf als een andere tros duidelijk beter in de zon komt te hangen. Dan blijft die tros hangen. Als je dit gedaan hebt, en je hebt meer dan enkele tientallen trossen aan de plant (Richtlijn: Maximaal 30 trossen aan een plant. Natuurlijk is dit standplaats en plant afhankelijk) dan kan je de trossen nogmaals uitdunnen. Maar voor we dat doen, worden eerst de takken terug gesnoeid.
Doel van de snoei
Om de druif in de zomer te snoeien moet je eerst weten wat het doel is van je plant. Is de plant op de grootte die je hem maximaal wilt laten bereiken? Of zou je graag de plant nog wat grote laten worden. In het eerste geval worden alle uitlopers aan de plant gelijk behandelt. In het tweede geval moet eerst gekeken worden naar de gestel takken welke we willen behouden.
Snoeien voor de groei
Als je wilt dat de druivelaar groter wordt dan zijn huidige grootte moet je bepalen welke takken je absoluut wilt behouden voor het volgende jaar. Kies hierbij een tak per steundraad welke een sterke gezonde groei vertoont. In principe is dit een van de dikste takken die de plant heeft, en de uitloper heeft ook het meeste groei laten zien: Dit is een tak welke de plant zelf heeft ‘geselecteerd’om het grootste deel van de voeding te ontvangen. Bind deze aan de steundraad en laat hier de top zitten.
Snoeien voor druifvorming
Als je de takken geselecteerd hebt welke behouden moeten worden voor de groei van de plant, dan kan je de rest terug zetten op 2-4 knopen na de tros. In andere woorden; Je kijkt naar de plek waar een tak is begonnen met groeien in het voorjaar. Dit is goed te zien: Alle groene takken zijn van dit jaar. Alle bruine takken van vorig jaar. Elke tak welke meer dan 2-4 bladeren heeft gemaakt voorbij de bloem wordt terug gesnoeid tot op 2-4 bladeren voorbij de bloem. Omdat ik in de tuin de druif ook heb als sierplant, snoei ik minder hard terug dan nodig, en hou ik in veel gevallen 4 bladeren aan. Gedurende het seizoen gaan deze ‘stompjes’weer uitlopen. Snoei de uitlopers consequent elke 2-3 weken terug, elke keer op 2 bladeren voorbij het punt waar ze ontstaan zijn aan de vorige tak. Zo ontstaat een fijn vertakje structuur vlak voorbij de trossen druiven van dit jaar. Buiten dat de sapstroom vooral naar de druiven geleid wordt, is het ook zo dat deze structuur het komende jaar de bloemtrossen gaat voortbrengen.
Druiventrossen verder verwijderen
Nu de plant terug gebracht is tot een wat minder wilde wirwar van zijtakken, is ook goed te zien welke trossen redelijk vrij hangen (Is er ruimte naar beneden om uit te groeien? Zitten ze knel? Krijgen de trossen zon? Zitten de trossen aan krachtige scheuten, of aan dunne zijtakjes?). Bij een teveel aan trossen na het verwijderen van dubbele trossen aan een zijtak, kan er op basis van plaatsing begonnen worden met het verwijderen van een teveel aan trossen. Door het aantal terug te brengen tot een stuk of 30 trossen, zal je opbrengst groter worden, met druiven welke groter zijn.