Drogen van pepers en kruiden

Drogen van kruiden

Deze week kunnen we genieten van schitterend warm zomerweer. Ideaal weer om eens in de tuin te gaan kijken wat er allemaal aan kruiden groeit. En met de eerste pepers die rood worden in de kas, is ook daar een kans om wat voorraden aan te leggen voor de winter. Dus hoe doe je dat? Thijm drogen, pepers drogen, rozemarijn drogen of in het algemeen: Kruiden drogen?

Het drogen van Rozemarijn, pepers en kruiden

De meeste groente in de tuin wil je oogsten in de vroege uren van de dag. Dan zitten ze vol sap, en zijn de cellen helemaal bijgetankt gedurende de nacht. Voor kruiden die je wilt drogen, wil je dat juist niet! Dus pluk kruiden om te drogen bij voorkeur in de middag, als ze vol in de zon staan. Het water gehalte is dan lekker laag, waardoor ze snel kunnen drogen. Pluk bij voorkeur de toppen van de kruiden. Die zijn nog niet zo verhout, en daardoor lekkerder als ze in je gerechten worden gebruikt. Leg de kruiden vervolgens op een bakblik of bord, en zet dit vol in de zon, en, indien mogelijk, wind. Zorg ervoor dat je de kruiden minimaal een keer per dag draait, en stapel ze niet te dik op elkaar. Hoe meer kruiden aan het oppervlak zitten, des te sneller zijn ze droog. Het draaien zorgt ervoor dat er minder kans is op schimmelen. Als je wilt, kan je de kruiden even afspoelen, en droogdeppen met bv keukenpapier. Maar dat is aan jezelf en hoe schoon je tuin is..

Pepers kan je op dezelfde manier drogen. Gewoon uitspreiden in de hete zon. Als je pepers gebruik met een dikke schil (Zoals bv bij paprika) dan kan het nuttig zijn om ze in te snijden. De binnenkant van de peper verliest makkelijker vocht dan de schil, en droogt makkelijker als ze doorgesneden zijn.

Als de kruigen droog zijn, kan je ze verkruimelen en in potten luchtdicht opslaan, of inleggen in olie om je eigen kruiden olie te maken.

Reageer op dit bericht