Het is Lente!

Zaairuggen in het voorjaarHet is ongelooflijk maar waar. De planten tonen overal groen. Wat een verschil met vorig jaar toen we begin maart nog vol in de vorst zaten. Dit betekent wel dat het hard werken geblazen is.  Voor de personen die al in de winter bezig zijn geweest om de tuin wat op orde te maken valt het misschien mee. Maar voor alle anderen is er een boel te doen.

Groentetuin

Buiten dat in de groentetuin weer van alles te zaaien, spitten en harken is, staat als het goed is in de kas de knoflook op ons te wachten, en zijn de eerste rijtjes sla ook al opgekomen. Omdat het voorjaar zo vroeg is, en de komende maand ook geen ernstige vorst verwacht wordt heb ik al vele voorjaarsplanten gezaaid. Wat we nu al in de volle grond hebben zitten:

Tuinbonen
Aardappelen
Pootuien
Knoflook ui
Pluksla
Peultjes
Spinazie
Worteltjes

Beschermen

Mochten er toch nog nachten komen waarin nachtvorst de bodem gaat bevriezen, dan kan dat weinig kwaad. Pas als de planten echt uit de grond komen, is het belangrijk om de planten te beschermen. Zorg ervoor dat je een stuk vliesdoek in de schuur hebt liggen dvoor die koude nachten!

Opruimen

Lelies komen op

Wat ons vandaag opviel is dat alle lelies al aan het opkomen zijn. In het najaar kaat ik het loof altijd aan de lellies zitten, en vouw ik het over de planten heen om een beetje bescherming tegen de vorst te bieden. Echter, in het voorjaar moet je dit op tijd weghalen om een beetje nette planten in de zomer te hebben. Vandaag heb ik de planten even bekeken, en ja hoor. De lelies zijn al boven de grond. In enkele gevallen zelfs tot bijna 10 cm hoog!

Reageer op dit bericht