Vandaag was het zover. Na weken tegen loof aangekeken te hebben, heb ik vandaag de bieten geoogst. Naast de gewone “rode” bietjes, zaten hierbij de Chioggia bietjes. Dis is een oud ras met een mooie tekening: Witte en rode cirkels wisselen elkaar af in het biejte. De smaak is lichtzoet zonder sterke grondsmaak. Als het bietje gekookt wordt kleurt deze roze.
Bewaren
Je kan bietjes op verschillende manieren bewaren. in vochtig zand in bv de kelder. Invriezen. Of inmaken. Het grote voordeel van inmaken is dat de bietjes al gekookt zijn, en je daardoor in de winter een potje kan open trekken en na het opwarmen de bietjes meteen kan eten. Daarom heb ik besloten de bietjes in te maken. De meeste recepten hebben azijn of appels als ingredient om iets zuur toe te voegen. Omdat de tuin vol staat moet rabarber, heb ik besloten voor dit recept om bietjes in te maken een stengel rababer toe te voegen. En voor een beetje bite.. Een pepertje heel fijn gesneden. In de tuin waren ook een paar kleine uitjes, welke in zijn geheel er in zijn gegaan.
Toebereiding door de bietjes te schillen, en in plakken of blokjes te snijden. Doe de bieten in een pan, en zet ze net onder water. Breng de pan aan de kook en laat een klein half uur zachtjes koken. Snij ondertussen de rabarber en pepers in fijne plakjes. Voeg aan het einde van de kooktijd de rabar, peper en kleine uitjes toe aan de kokende bietjes en laat alles nog een minuut of tien doorkoken.
Ontsmet de potten waar je de bietjes in wilt inmaken. Doe dit door de potten bv in kokend water te leggen (Een BBQ tang is hier handig bij!). Vul de potten met de bietjes, en het kookvocht. Maak met een stukje keukenrol de rand van de potjes schoon en draai de deksel strak op de pot. Voor houdbaarheid kan je de potjes nu nog even een paar minuten in een pan met kokend water zetten. De potten zijn nu tot 12 maanden houdbaar op een koele donkere plek, zoals een kelder.