Midden in de winter. De sneeuw ligt in de tuin. Binnen brandt de openhaard. Ideaal moment op het Nederlandse wintergerecht op tafel te zetten. Boerenkool. Oogst de boerenkool pas als de eerste nachtvorst is geweest: De planten breken zetmeel af naar suikers om de bladeren te beschermen tegen de vorst. Dus na de eerste vorst is de boerenkool extra zoet.
Ingredienten
750 gram verse boerenkool uit de tuin
1000g aardappeld (Kruimig)
Beetje melk
Beetje azijn
Bereiding
Schil de aardappels en snij ze in gelijkmatige stukjes
Leg de gesneden aardappels in een laagje water, op middelhoog vuur.
Neem de boerenkool, en verwijder de hoofdnerven van de bladeren
Snij de bladeren in strookjes van 1/2 cm breed, en 1-3 cm lang. Elk blad dat gesneden en schoon is, kan bovenop de aardappels
Kook het geheel 15-25 minuten, net zolang tot de aardappels zacht genoeg zijn om te prakken.
Giet het geheel af en meng de melk en azijn erdoor.
Prak het tot een smeuige massa. Niet te lang prakken: Dan wordt het ‘lijmachtig’ en niet lekker meer.
Serveer met gebakken spek en rookworst.