Asperges; Het witte goud.
Wie wil dit nu niet in de eigen tuin heben staan. Dat kan. En nu is het de tijd om ze te zetten. Het voorjaar is nog niet begonnen, de grond is ontbooit, en de kwekers bieden de zogenaamde klauwen nu aan.
Asperge klauwen
Asperges zijn vaste planten, welke elk jaar compleet tot op de grond afsterven. In de wortels leggen ze gedurende het hele jaar energie vast, waaruit in het voorjaar de jonge spruiten opkomen. De jonge scheuten zijn de delen van de plant die we eten. De wortels van Asperges hebben 3 jaar nodig van zaaien tot de eerste echte oogst. Die periode is nodig om genoeg reserves op te bouwen om de oogst te kunnen doorstaan. Hierdoor kost het vaak veel tijd om een productief asperge bed op te bouwen. Echter, er zijn kwekers van de wortels [ook wel klauwen genoemd] welke te koop worden aangeboden als de planten 2 of 3 seizoenen hebben kunnen groeien. Deze kunnen direct op de standplaats worden gezet, en na 2 jaar matig oogsten zijn de bedden klaar om volledig van te genieten. Een van deze kwekers in Nederland is bijvoorbeeld verhaag bloemen en planten. Klauwen kopen is veruit de makkelijkste en snelste manier om asperges in de tuin te krijgen.
Standplaats
Asperges groeien het beste op een klei-arme (zandrijke) grond met veel organisch materiaal er in. Goede grond voor asperges vind je dus in het oosten en zuiden van Nederland. Ten Westen van Utrecht en in de gebieden om de grote rivieren kan je wel asperges kweken, maar het risico op ziektes is groter, en de opbrengst zal niet zo snel heel hoog zijn. Het plantbed ligt het liefste ruim in de zon, zodat in het voorjaar de grond goed op kan warmen. Echter, de planten worden hoog (ongeveer een meter in de zomer) dus zet ze wel aan de juiste kan van de tuin; Je wilt niet dat de groententuin in de schaduw komt te liggen van je groene gewas!
Plantbed
Vanaf begin maart tot in de loop van April zijn klauwen te planten; De asperges zijn nog in rust en kunnen goed tegen verplaatsen. Bestel begin Maart de klauwen bij je kweker, en bekijk de planten voor je verder gaat. De klauwen van de asperge hebben een duidelijk middenpunt. Hier zit de groeipunt van de plant, de zogenaamde kop. Graaf een geul van 40cm diep. Spit het zaaibed tot op 60-80cm diepte los, en werk hier compost doorheen, zodat je een goed organisch gehalte in de grond houdt. Let op: Dit is het enige moment om dit te doen, dus breng voldoende compost in de grond (10 liter per vierkante meter). Spreid de wortels van de klauwen vervolgens goed uit op het plantbed, en zorg dat de kop van de plant op 25-30 cm onder het maaiveld uitkomt. Plant elke 30-40 cm een klauw. Na het plaatsen sluit je de geul weer.
De eerste jaren
Het eerste jaar kan je van elke plant een scheut (een asperge) oogsten. Niet meer: De planten zijn nog jong, en de wortels hebben niet veel voorraden. Bij overmatig oogsten verhinder je het goed doorgroeien van de planten op de nieuwe standplaats, en zo kan je het succes van je aspergebed tegengaan. Het tweede jaar kan je van elke plant twee of drie keer oogsten. Daarna kan je 10 jaar lang genieten van asperges en het hele seizoen (eind april tot 24 juni) elke stam oogsten die opkomt. Na 24 juni moet je de planten door laten groeien, waarna de karakteristieke 1 meter hoge stengels met fijn loof en rode besjes verschijnen.
Onderhoud
Na vestiging van de planten is het onkruid vrij houden van de bedden het hoofd onderdeel van het werk. Aan het einde van de zomer knip je de stengels weg, zodra ze bruin beginnen te worden.
Ruggen
Bekend zijn de aspergebedden met ruggen grond. Dit is alleen nodig bij het kweken van witte asperges. Deze worden nl geoogst voor ze boven de grond komen: Door een rig aan te leggen ontstaat een plek waar de aarde zacht is, goed opwarmt en het oogsten van de asperges vergemakkelijkt. Als je groene asperges kweekt, hoef je geen ruggen te maken. De ruggen worden aan het einde van de winter opgetrokken (April) zodat de aarde goed opwarmt.