Bladluizen
Bladluizen zijn kleine insecten welke leven van het sap van planten. Om bij het sap te komen, prikken ze met hun snuit door de stengel heen, en plaatsen hun zuigende moddelen (stiletten) in de sapstroom. Tijdens het aanboren van de sapstroom (De Xyleemcellen) prikken ze ook de cellen die ze onderweg tegenkomen aan. Hierbij is er het risico dat de bladluis virussen overbrengt. Door het zuigen van het sap kan de plant gestoord worden in de groei, als de dichtheid hoog genoeg wordt. Zaak dus om ze te bestrijden.
Ecologische niche
De bladluizen leven van het sap van de plant. Echter, ze drinken niet alles; Een deel van het sap met veel suikers er in wordt uitgescheiden aan het achterwerk van de bladluis. Dit vocht, honingdauw, wordt door mieren als ideaal voedingsmiddel gezien. Mieren zullen daarom ook bladluis kolonies gaan cultiveren, en verdedigen. Dis is dan ook de reden waarom grote infecties met bladluizen vaak gepaard gaan met mieren in de plant.
Bestrijden
Buiten het spuiten van gif (Zie tuincentra) kunnen ze ook biologisch bestreden worden. De volwassen dieren danwel de larven van een reeks insecten kunnen ingezet worden om bladluizen te bestrijden. Zo zijn lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen in de handel. Je kan ook lieveheersbeestjes vangen in de rest van de tuin, en deze op geinfecteerde takken zetten. Ze zijn redelijk blind, dus het is noodzakelijk de lieveheerstbeetjes in de buurt van de kolonie bladluizen te platsen voor optimaal effect.
Als je geen insecten bij de hand hebt, werkt ook grootmoeders truckendoos weer mee: Meng een eetlepel wasmiddel (Dreft, groene zeep) met een scheut spiritus in een plantenspuit. Vul de spuit verder met water. Als de zon niet op de plat staat, de geinfecteerde delen (Liefste de hele plant) met dit zeep-spiritus mengels besproeien. De herhaling elke dag herhalen, gedurende een dag of 4 en de bladluizen zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon.