Gazon aanleggen

Een mooi gazon kan al in een enkele middag werk tot stand komen.

Inleiding

Wie wil er nu geen gazon in zijn tuin om lekker op te liggen, zitten of met blote voeten doorheen te lopen op een warme zomerochtend? En waarom ook niet. Als je een beetje ruimte in de tuin over hebt, kan je het in een middag al aanleggen. Als je een beetje veel ruimte hebt, is misschien wat meer tijd nodig..

Zaaien of Zoden?

Als het om gras leggen gaat, komt er een moment dat je een belangrijke keuze moet maken: Graszoden kopen, of het gras zaaien. Beiden hebben voor en nadelen. Qua werk voor het aanleggen is er nauwelijk verschil. Het belangrijkste verschil zit in de mogelijkheden die je hebt qua grastype.

Graszaad is beschikbaar in vele verschillende vormen. Of je nu schaduwgras wilt. Speelgazon of weidemengsel: Graszaad is er voor elke situatie.
Graszoden zijn voornamelijk beschikbaar als sterke grovere gassoorten, welke vooral goed gedijen in volledig zon of deel schaduw. Voor donkere echt beschaduwde plekken zijn graszoden normalitair minder geschikt.

Zodra de keuze voor zaad of rollen gemaakt is, kan je verder met de gron bewerken, en klaar te maken voor het plaatsen van de zode of het zaad. Idealerwijs leg je nieuwe gazons aan in het vroege voorjaar, na midden maart als de groei van het gras goed begonnen is. Leg nooit graszoden als de vorst in de grond zit, danwel als vorst verwacht wordt.

Grond bewerken

Voor zowel zode als graszaad wordt de grond gelijk bewerkt. Om te beginnen wordt eventueel
hardnekkig onkruid verwijderd. Zo verminder je onkruid later in het gazon. Vervolgens wordt over het gehele oppervlak voor het gazon compost opgebracht. Hiermee zorg je voor een betere bodem qualiteit waarbij voedingsstoffen behouden worden, en de bodem beter water vast houdt. De bodem wordt vervolgens grondig omgespit. Dit kan met een spade met de hand gedaan worden. Of bij een verhuurbedrijf kan je een kleine grondfrees huren, waarmee het een stuk sneller gaat, en waarschijnlijk ook grondiger.

Als laatste stap van de bodem voorbereiden wordt het gazon glad gemaakt. Met een grove hark wordt de grond gelijkmatig uitgespreid. Om grotere oppervlaktes vlak te trekken kan een lange plank gebruikt worden. Als een kleine tuinwals beschikbaar is, kan je met een wals de grond licht vlak rollen. Zo zie je beter waar nog aarde bij of af moet. Als de grond naar wens vlak is, zet je eerst de sproeier een uurtje er op aan. Op die manier wordt de bodem door en door nat, en heeft de nieuwe grasmat de eerste dagen voldoende vocht. Nu is het tijd om het gras aan te brengen.

Om gras te zaaien maak je eerst de grond los met een hark; Immers, in hard aangedrukte aarde kunnen de zaden slecht wortelen, en zullen de kiemplantjes snel verdrogen. Op basis van het oppervlak van het in te zaaien gebied bepaald je hoeveel graszaad nodig is voor het gehele gebied. Deel dit in 2 porties. Het graszaad wordt vervolgens per portie uitgestrooid: Eerst loop je in de lengte richting en verstrooi je de eerste portie zaad. Vervolgens loop je haaks op de eerste zaairichting het zaad uit. Zo bevorder je gelijkmatig uitzaaien van het graszaad. Na het uitstrooien Wordt de grond nog een keer licht geharkt. Hierdoor wordt het zaad vermengt met de bodem.

om grasmatten te leggen beginnen we met het uitrollen van de zoden. Zorg ervoor dat de matten stevig tegen elkaar aanliggen. Er mag geen ruimte tussen de matten overblijven. Als de matten liggen, worden ze meteen nog een keer goed gesproeit. Daarna worden de matten met een tuinroller aangerolt. Hierdoor krijgen de wortels goed contact met de ondergond.

De eerste weken verzorgen

Bij zaaien is er de keuze om al dan niet te sproeien. Bij water geven bestaat het risico dat de zaailingen slechts ondiep wortelen. Hierdoor wordt een grasmat gekweekt welke slecht tegen droogte bestand is. Beter is het om het gras op eigen kracht te laten uitgroeien. Mocht het gedurende meer dan een week niet regenen, en wel droog en zonnnig blijven dan is sproeien wel op zijn plaats. Zorg dan voor een lange sproeibeurt, welke de bodem goed diep kan doordringen. De eerste keer maaien gebeurd als het gros meer dan 7 cm hoog is, en dan wordt op slechts 5 cm gemaaid. Als het gras enkele maanden oud is, kan men de maaidiepte terug brengen tot 4 cm.
Bij het plaatsen van grasmatten is het belangrijk dat het gras nooit uitdroogt. Dus: twee of drie keer per dag sproeien, gedurende de eerste 2 weken. Zo wordt voorkomen dat het gras uitdroogt, en de wortels afsterven. Na twee weken kan ook begonnen worden met voorzichtig te maaien, en kan het gras belopen worden.

Reageer op dit bericht