Beluchten en meer zaaien

Voorjaar in aankomst

Ventileren van zaaikasje
Ventileren van zaaikasje

De weersvoorspelling voor de komende dagen geeft aan dat het mooi weer gaat worden voor de komende anderhalve week. Dus een ideaal moment om verder te gaan met zaaien. Waar we een paar weken geleden al pepers, aubergine en knolselderij gezaaid hebben, begint nu de periode voor het zaaien van tomaten en Courgette (op warmte), spitskool, uien, prei, ijsbloemen, aardbeien, spruitjes (voorzaaien in de kas) en peultjes, spinazie, rucola, radijsjes en koriander (in de volle grond). Later in de maand kunnen ook pompoenen, komkommers en meloenen gezaaid worden.

Aangezien je bij koolsoorten snel last hebt van koolvoet, is het verstandig om ze in potjes met potgrond te zaaien. Dan heb je grotere, sterkere planten tegen de tijd dat je ze uit zet in de tuin. Dan heb je minder last van koolvoet.

Beluchten van kweekkas en uitdunnen

Ventileren van zaaikasje
Ventileren van zaaikasje

Een paar weken geleden zijn onder andere pepers gezaaid. Twee weken geleden zijn deze uitgeplant in de kweekbakjes, en aangevuld met potgrond. De planten hebben nu allemaal hun eerste set echte bladeren aangemaakt. Dit is het moment om te besluiten welke zaailingen je wilt houden. Bij het zaaien is het verstandig om in zaaitabletten elk 2 zaadjes te doen. Dan kan je later een van de twee verwijderen. Maar als er een niet opkomt, heb je altijd de ander nog. Zo voorkom je dat je grote hoeveelheden zaaitabletten gebruikt die later zonder zaailing zijn. Bij het uitdunnen trek je de zaailingen er niet uit, maar je knipt ze bij de grond af. Op deze manier voorkom je dat je andere zaailingen beschadigd.

Zodra je ziet dat de planten echte bladeren maken, wordt het tijd om de kas te beluchten. De planten groeien op in erg vochtige ruimte en maken daardoor relatief veel huidmondjes. Door de kap van het kasje iets open te zetten, wordt het afharden later makkelijker.

Reageer op dit bericht