Aalbessen stekken

Met het einde van de winter, is ook de tijd gekomen om aalbessen (Ribes rubrum) te stekken. Zodra de knoppen beginnen te zwellen kan je nog een laatste ronde stekken voor het voorjaar begint. Uiteraard kan je niet verwachten dat de aalbessen ditzelfde jaar nog bessen dragen. Maar in het 3e jaar kan je zeker oogsten.

Aalbessen vermeerderen

Aalbes stekken gezet.
Aalbes stekken gezet.

Aalbessen kan je op verschillende manieren vermeerderen. Buiten zaaien (Wat niet zo goed gaat) kan je ze afleggen of stekken. Afleggen doe je het beste in het voorjaar als de planten uitgelopen zijn. Meer over afleggen op een later moment. Stekken kan als een winterstek, of als een voorjaarsstek, genomen aan het einde van de winter.

Zodra in het voorjaar de winter definitief afscheid genomen heeft, na de laatste vorstperiode in februari, maart beginnen de knoppen van de takken te zwellen. Zodra de knoppen los komen van de stengels, kan je beginnen stekken te snijden.

Takken selecteren

Stekken snij je van jonge krachtige takken die bij voorkeur het jaar ervoor gegroeid zijn. Snij hiervan stekken van 10-20 cm lang. Zorg ervoor dat je vlak onder een knop snijdt, zodat onderaan de stek een knop zit. Verwijder te onderste knop, zodat wortelvorming gestimuleerd wordt. Steek de stek vervolgens in de grond, zo diep dat de bovenste knop net boven de grond uitkomt.

Aalbes stekken
Aalbes stekken

plaats en verzorging

Steek de stekken in goed los gemaakte grond. Dit helpt bij het doorgroeien van de wortels. Zet de stekken op een plek waar ze minimaal een half jaar kunnen blijven staan: Deze tijd is nodig om de wortels voldoende te laten uit te harden zodat ze sterk genoeg zijn om verplanten te overleven. Idealerwijs stek je ze op de plek waar ze kunnen blijven staan. De plant laat je het eerste jaar voluit groeien. Aan het einde van het jaar snoei je de tak(ken) terug tot op 3 knoppen. Dit wordt de basis van je nieuwe plant. In het nieuwe jaar komen hier per stompje 3 takken uit, welke ub het 3e jaar zullen bloeien en dragen.

Reageer op dit bericht