Nu hortensia snoeien

Hydrangeaceae in bloei foto door Semnoz
Hortensia's in bloei. Door ijzeroxides in de grond worden de bloemen blauw in plaats van roze.

Het weer wordt weer mooier. De ergste kans op winterweer is voorbij en overal beginnen de knoppen van planten te zwellen. Om in de zomer weer te genieten is het hoog tijd om de hortensia’s -voor zover nog niet gebeurd- te snoeien.

Soort specifiek

Er zijn verschillende soorten hortensia’s: De pluim hortensia, de bol hortensia en de klimmende hortensia. De bol hortensia is de meest voorkomende hortensia. Aangezien deze plant bloeit op takken die het jaar ervoor gegroeid zijn, is het van groot belang niet te veel te snoeien. In het voorjaar kan de struik uitgedund worden, waarbij de oudste takken uit de struik worden gesnoeid. Door hierbij ongeveer een op drie takken weg te halen, krijgt de plant weer lucht, en kunnen zich weer bloemen ontwikkelen. Tevens hou je voldoende takken over waar zich de bloemknoppen van kunnen ontwikkelen. Doe dit so regelmatig mogelijk in de hele plant, zodat er aan elke kant evenveel takken weg gesnoeid worden.

Bemesten

Veel mensen vinden de blauwe tonen die hortensia’s kunnen voortbrengen erg mooi. Om dat te krijgen moet de hortensia eigenlijk weinig gemest worden. Door wat roestend ijzer (bv spijkers) in de grond rondom de plant te steken wordt blauwheid bevorderd. Om groei te stimuleren kan in feb/maart licht bemest worden met compost en een handvol koemest.

Nieuw planten

Om hortensia’s nieuw te planten is ook het seizoen aangebroken. Van maart tot mei is ideaal om nieuwe planten uit te planten of reeds bestaande planten te verplanten. Kies hier een week voor uit waarin geen nachtvorst verwacht wordt. Koop planten die de winter buiten hebben doorgebracht. Voor planten die voor binnen zijn gekweekt is de overgang nog te groot. Deze moeten eerst afharden.

2 Comments on “Nu hortensia snoeien”

    1. Beste Ellis,
      Jazeker. Hortensia laat zich absoluut goed stekken. Je kan ze gewoon afknippen en dan in de aarde steken. Als je zorgt dat er een bladaanhechting in de grond komt, wortelen deze stekken binnen enkele weken.

Reageer op dit bericht