Wintersnoei

Sering uitlopende na de snoei
Sering in het vroege voorjaar, na wintersnoei is toegepast

Snoeien in de winter is niet voor alle planten geschikt. Maar voor een aantal planten is het zelf het beste moment om te snoeien. In de winter staan de planten in rust stand: Sap stromen zijn terug gebracht tot een minimum. Er zijn geen bladeren en bloemen te onderhouden. Dat zijn grote voordelen van het snoeien in de winter. Groot nadeel is dat je op het moment dat er weinig groei plaats vind je de plant gaat verwonden. Je legt een deel van de ‘vaten’ (De aders en slagaders van de planten) bloot en laat zo de vorst toe tot het hart van de planten.

Waarom snoeien?

Er zijn vele redenen om te snoeien. De planten zijn te groot geworden, of de vorm is niet zoals je hem zou willen. Sommige planten gaan beter (rijker) bloeien bij snoeien. Andere setten meer vruchten na een goede snoeibeurt. Welke reden ook, een wintersnoei kan van toepassing zijn.

Wanneer snoeien?

In alle gevallen geldt: Snoei niet tijdens vorst periodes. Dus snoei pas als er niet binnen enkele dagen vorst te verwachten is mag er gesnoeid worden. Doe je dat als het wel vriest, dan kan zelfs de meest geharde boom delen verliezen aan de vorst. Tevens is het voor een aantal bomen (Berk, Esdoorn, haagbeuk) gevaarlijk om in de laatste weken van de winter te snoeien: Bij deze bomen begint het sap al vroeg te stromen. Als je deze te laat snoeit, loop je het risico dat de plant zich leegbloedt. Dus deze moeten in November of December gesnoeid worden.

Zomerbloeiers

Van de planten die je wel nu kan snoeien zijn de zomerbloeiers wel de belangrijkste groep. Alle planten die bloeien op takken die in hetzelfde jaar gegroeid zijn (Zoals vlinderbomen) kunnen in het vroege najaar of voorjaar gesnoeid worden. Omdat de takken die daarna uitlopen de bloemen voortbrengen, kan je ze ongestraft ver terug brengen en toch een mooie bloei in de zomer hebben.

Druiven

Een uitgebreid artikel over het snoeien van druiven kan je lezen als je de details wilt weten. Maar de maanden November en December (Na het vallen van de bladeren) is een ideaal moment om de druiven te snoeien. Hou een stuk of 4 hoofd takken die in het volgende jaar je vruchten gaan dragen. Alle zijtakken die daar vanaf komen snoei je terug op 2-4 ogen (knoppen). Elke knop zal in het voorjaar bloemen voortbrengen. Zorg ervoor dat je voor maart de druif gesnoeid hebt.

Reageer op dit bericht