Vroeg zaaien

Voorzaaien in kokos tabletten

Het is weer die tijd van het jaar waarin de vensterbanken vol lopen met zaaibakken, potjes en schaaltjes vol met planten. Voorzaaien van de pepers, tomaten en aubergines kan alweer. Ik doe dit zelf in zaaitabletten. Planten die in de laatste weken van februari gezaaid worden, zijn in de loop van mei op het punt dat ze de eerste bloemen dragen. Ideaal om dus rond ijsheiligen uit te zaaien. En over een week of 4 kan je weer komkommers, pompoenen, courgettes gaan zaaien. Ook die zijn in de loop van mei precies bezig met bloemknoppen.

In de kas

Met de mooie zonnige dagen van de laatste tijd is het in de kas al lekker warm geworden. Vandaag bereikte het kwik zowaar de 20 graden. De knoflook die we in oktober in de kas gepoot hebben zijn inmiddels bezig met het vierde blad en hebben hun definitieve hoogte bereikt. Eigenlijk moet je met je sla en dergelijke in de kas al begin februari beginnen. Maar goed. Met de winter van vorig jaar in gedachte, heb ik in februari nog niets gezaaid. Je kan nu in de kas nog moeiteloos sla, worteltjes, spinazie en radijsje kweken. Deze hebben een goede twee maanden nodig tot de oogst. Let er op dat je bij de vroege oogst in de kas ruimte inpikt voor de tomaten en pepers die binnen worden voorgezaaid. Deze kunnen namelijk al in april de kas in, zeker als het mooi zonnig blijft. Dus plan de kasindeling goed zodat je straks wel je pepers en tomaten in de kas kwijt kan.

In de tuin

Zaairuggen in het voorjaarJe kan ook in de tuin al vroeg binnen met zaaien. Wij zitten op de zandgronden. In het najaar heb ik de tuin omgespit waardoor de drainage goed is. Aan het begin van februari heb ik dit nog een keer gedaan. De grond is daardoor nu mooi rul en handvochtig. Met de zon warmt deze snel op. Gevoelige gewassen zoals peultjes heb ik onder ruggen gezaaid om alle problemen tegen te gaan: De zaden heb ik OP de losse grond gelegd. Daarna heb ik ze afgedekt met een heuveltje aarde. Daardoor is het zaaisel overdag snel opgewarmd door de zon, en is relatief droog. Ideaal voor een vroege voorjaarskieming.

De sla, pootui, knoflookui ed. zijn ook gezaaid. Hier is het zaad als normaal gezaaid. Maar in plaats van de grond vlak te maken, zijn ook hier ruggetjes gemaakt over het zaad. Uiteraard staat de rug dwars op de zonrichting om zoveel mogelijk instraling te krijgen.

Reageer op dit bericht