Het heeft al enkele weken niet meer geregend. Met als gevolg dat de meeste tuinen netjes ‘bij’ zijn qua onderhoud. Tenminste.. Zo lijkt het van een afstandje. Als je nu in de tuin gaat kijken, zie je dat overal tussen de planten kleine kiemplantjes zijn opgekomen. Dit zijn kleine zaailingen van bv distels, bijvoet, paardebloemen en gras. En hoewel ze nu maar een centimeter of 4 groot zijn, gaan deze onschuldige kleine plantjes voor een dramatische verandering in de tuin zorgen zodra straks de regen weer gaat vallen.
Deze planten zijn heel goed aangepast aan droogte, en koloniseren normaal gesproken open stukken grond. Ze zijn in staat om in enkele uren vele malen hun eigen gewicht aan water op te nemen, en kunnen daardoor na een regenbui extreem snel groeien. Alsof dat nog niet genoeg is, nemen ze zoveel water op dat de planten om hun heen in eerste instantie maar weinig water krijgen van een klein buitje.
Door deze plantjes uit de grond te trekken terwijl het nog erg droog is, heb je op meerdere punten voordeel:
- Na de eerste regen heb je geen grote bergen met groenafval
- Door het kleine wortelgestel met nog fijne wortels verstoor je de omliggende planten & grond nauwelijks.
- Deze kleine plantjes drogen op een zonnige dag binnen 24 uur uit tot krokante dode plantjes. Bij de eerste regen worden deze door insecten de grond in getrokken en verdwijnen als messtof de grond in.
- Al het regenwater wat naar beneden komt, komt ten goede van de planten die je wilt behouden.
Dus.. Waarom op die bank zitten? Ga naar buiten. Het is lekker zonnig. Ga onkruid trekken!