Vroege groente

Young Spinach
Een veld jonge spinazie

Het midden van Februari is gepasseerd dus is het hoog tijd om de eerste zaden te gaan bestellen, de tuin om te spitten en te besluiten welke groente de komende maand gezaaid gaat worden. Op dit moment zit de vorst nog in de nacht, maar laat dat je niet voor de gek houden. Over een maand kunnen we de 20 graden al aantikken! Dus bedenk nu alvast wat je waar wilt gaan zetten, en bestel je groentezaden.

Zaaibed voorbereiden

Met de kou van de afgelopen weken is de grond tot op behoorlijke diepte afgekoeld. De grote hoeveelheden sneeuw deze winter leiden er toe dat de grond nu koud en nat is. Niet al te best om groenten te zaaien. In plaats van kieming krijg je nu rottende zaden. Om over een week of 2, 3 toch te kunnen beginnen met zaaien moet de bodem voorbereid worden. Dus tijd om iets te doen. Pak een spade, en spit de tuin grof om. op dit moment iss het niet belangrjik om dit netjes te doen. Hoofddoel is om lucht in de grond te brengen en wat extra drainage aan te brengen. Na het spitten kan het helpen om de bedden af te dekken met een stuk plastic folie. Dit zorgt er aan de ene kan voor dat de grond wat kan opdrogen (Doordat regenwater er nit meer intrekt). Aan de andere kant kan de grond nu extra snel opwarmen, omdat het folie werkt als een klein mini kasje.

Groenten voor het voorjaar

Een aantal groenten doen het extra goed in het vroege voorjaar, en kunnen in de loop van maart al gezaaid worden. Hou er rekening mee dat je relatief warme droge dagen gebruikt om te zaaien. Dit zal de kieming sterk versnellen. De volgende soorten zijn geschikt voor de vroege teelt:

Zaai in februari
Tuinbonen kunnen in deze maand de grond in. Zaai ze wel redelijk diep, zodat eventuele nachtvorst niet meteen bij de zaden komt. De kiemplanten zijn behoorlijk vorstbestendig en hebben geen extra bescherming nodig.
Knoflook is compleet winterhard. Als je de teentjes nog niet in oktober in de grond hebt gestoken, dan kan het nu ook nog. Zet de teentjes zo in de grond dat de punt net onder het oppervlak zit. De onderkant van de knoflook teentjes is het vlakke kantje. Het puntje wijst dus naar boven toe.
Worteltjes worden gezaaid vanaf januari, op een onderlinge afstand van 1 cm. Rijen 20cm uit elkaar. Gedurende de groei kunnen ze een keer uitgedunt worden tot er een afstand van 4cm onderling overblijft.

Vollegrond zaaien in maart
Peultjes zijn in tegenstelling tot stam/stok bonen en erwten prima geschikt om al in de loop van maart bij mooi weer te zaaien. Zaai de peultjes 2-3 cm van elkaar in een rij. De tweede rij komt 10cm hier vandaan. Tussen deze rijen in plaats je gaas of rijshout zodat ze kunnen klimmen. De volgende 2 rijen komen hier 70cm vandaan te staan. De zaden gaan 2cm diep de grond in. Als je de zaaisels kan beschermen kunnen ze onder glas al in february gezaaid worden.
Bietjes kunnen gezaaid zodra de bodem temperatuur boven de 7 graden is. In de loop van maart is dat bij een paar zonnige dagen snel bereikt. Om t ehelpen kan onder plastic folie gezaaid worden. Zaai ze op 8-10cm afstand van elkaar, een cm diep. Als de planten elkaar in de weg komen te staan kan je een keer uitdunnen, en de dunsels als vroege kabouterbietjes koken.
Spinazie is een echte groente van de koude grond. Gebruik spinaziezaden met puntjes. De ronde zaden zijn van spinziesoorten voor de zomer. Zaai in dichte rijen (1 zaadje per cm, rijen 20cm van elkaar) voor een dichte oogst van kleinere blaadjes. Iets ruimer zaaien voor grotere planten. Idealerwijs staat de spinazie niet vol in de zon. Onder glas kan reeds in Januari gezaaid worden.
Uien worden bij warm weer in maart gezaaid. Zaadjes gaan op 2 cm afstand, 1 cm diep in de grond. Deze uien moeten dan in het voorjaar 2 keer uitgedunt worden tot ze op 10-15 cm onderlinge afstand staan.

Reageer op dit bericht