Overvloed in de groentetuin

Na een paar mooie zonnige weken, is het nu weer een weekje koeler. Met een buitje hier en daar, zijn de planten in de tuin goed uitgeschoten. De klimmende bomen zitten bovenin de stokken. Maar ook de vroege peulen in de vorm van de tuinbonen in de tuin zijn klaar. Eigenlijk zou iedereen tuinbonen in de tuin moeten hebben, omdat het zo makkelijk is om zelf tuinbonen te kweken.

Overvloed in de tuin
Overvloed in de tuin

Courgette uit de tuin

Als je in het voorjaar bij het voorzaaien ook courgette zaden in een potje hebt gedaan, is het nu zover dat je courgette uit eigen tuin kunt eten. Wat vooral leuk is, is om varianten te kweken die anders zijn dat de courgettes in de winkel. Want buiten de groene bekende supermarkt courgette, zijn er bv gele of kogelronde courgettes. Als je de vruchten hiervan plukt terwijl ze nog erg klein zijn, zijn ze boterzacht en kan je ze na even blancheren al eten. Hou er rekening mee dat dit een plant is die van warmte, water en mest houdt. Dus als de zon volgende week doorkomt: Dagelijks een gieter water geven, en elke twee weken een handvol koemest geven. Voor je het weet heb je courgettes over om weg te geven.

Koriander bloemen

Koriander maakt prachtige bloemen. Dus als je zelf koriander in de tuin kweekt, dan kan je een paar planten door laten schieten. Dit is het moment waarop de koriander in bloei kan komen. De fijne witte bloesem is ook gewoon eetbaar. En de zaden die er later aan komen ook. Als je een paar planten laat bloeien, en het zaad gewoon laat afrijpen, en vallen in de tuin, kan je de rest van het jaar, en volgend voorjaar overal koriander plantjes verwachten. Zo heb je altijd koriander staan. En omdat de zaailingen winterhard zijn, heb je ook in het vroege voorjaar heerlijk frisse koriander voor bv salade of pompoensoep (tip!)

Prei snoeien

Als je prei gezaaid hebt, is deze waarschijnlijk bijna dik genoeg om uit te planten op de permanente bedden. Maar voor je dit doet, is het handig om de bladeren een paar keer in te korten. Snij alle bladeren net boven de steel af. Zo stimuleer je het vormen van meer bladeren, waardoor de prei dikker wordt. De afgesneden bladdtoppen zijn perfect als smaakmaker in bv een roerbak gerecht!

Reageer op dit bericht