Frambozen uit de tuin

Frambozen worden rijp

Het is weer zover. De zomer is begonnen. Hoe ik dat weet? De frambozen zijn rijp! Heb je frambozen staan? Controleer even of ze daar ook al rijp zijn. De afgelopen week hebben de frambozen bij ons een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van licht-roze naar bijna donkerpaars in een paar dagen.

Hoe frambozen bewaren

Er zijn diverse manieren om frambozen te bewaren. De meest reguliere zijn hierbij wel het maken van jam en het invriezen van de frambozen.

Frambozen klaar voor invriezen

Invriezen van Frambozen
Frambozen laten zich erg goed invriezen. Belangrijk hierbij is om de frambozen niet allemaal in een bakje te stoppen en in te vriezen. De vruchten vriezen dan aan elkaar en kunnen niet meer los van elkaar geserveerd worden. Door ze op een bakblik in te vriezen, blijven ze los van elkaar. Leg het bakblik gedurende een nacht in de vriezer. De volgende ochtend kan je de frambozen dan in een bakje of ziplock zakje doen. Midden in de winter kan je zo overheerlijke desserts maken met vruchten uit de tuin.

Jam maken van frambozen
Jam is zo gemaakt! Je neemt ongeveer de helft van het gewicht van de vruchten in suiker. Doe beiden in een pan, bij voorkeur met een dikke bodem. Laat alles langzaam warm worden. De vruchten zullen langzaam uit elkaar vallen. Onder regelmatig roeren laat je het mengsel een minuut of 2 koken. Vul het gekookte in potten (Goed schoongemaakt, en ontsmet door bv in kokend water te laten zakken. De deksels moeten van metaal zijn) en draai de deksels er op. Ze de potten eerst een paar minuten ondersteboven. Laat vervolgens afkoelen. De potten zijn, mits donker en koel bewaard, een goed half jaar houdbaar.

Reageer op dit bericht