Pepers vroeg zaaien!

Zaaien in zaaitabletten.
Zaaien in zaaitabletten.

Het is nog vroeg donker, maar de kortste dag is geweest. Buiten vriest het nog, maar af en toe merk ik in de kas dat de zon meer kracht krijgt. Enkele dagen geleden was het in de kast 20 graden, bij een graad of 2 buiten. Dus voor mij een goed moment om eens het jaar te overzien. Wat gaan we dit jaar allemaal weer kweken?

Hiervoor is het goed om een kweekplan te maken. Je moet een beetje in de gaten houden wanneer je wat wilt zaaien. Dus dat de ik in de avonduren. Maar vandaag was het tijd voor het eerste zaaisel van het jaar. De pepertjes. Oftewel, het voorzaaien is begonnen. Lees hier alles over waarom voorzaaien.

Pepers zaaien in januari en februari

Hoewel het zaaien van pepers meestal pas in maart plaats vindt, ben ik er achter dat zaaien in januari en februari ook primag gaat. Zeker als je een goede brede verwarming hebt in een vensterbank op het zuiden kan je al vroeg in het jaar gaan zaaien. Het heeft een wat groter risico op mislukking. Als er te weinig licht en warmte is, zullen de pepers niet groeien. Echter, als je dat kan overkomen, heb je al een stuk eerder pepers. Daar waar je pan einde juli pepers hebt bij zaaien in maart, kan je al einde mei pepers aan de plant hebben bij zaaien in januari. Dit wel er vanuit gaande dat de planten uitgepoot worden in een kasje.

Welke pepersoorten zaaien?

Dit jaar staan er bij ons in de kas een aantal verschillende pepers: De cayenne peper, een lange kruidige rode peper. De Poblano peper, een zwarte peper uit Mexico, een Jalapeno peper, welke speciaal geselecteerd is voor sauzen (salsas) en dan nog eeen algemene peper, waar geen soortnaam van gegeven is op de verpakking.

Hoe zaaien

Zoals bekend, ben ik ervoor om zaaitabletten te gebruiken voor het zaaien. Deze leg ik in een vensterbank kasje. Mocht je geen vensterbank kasje hebben, zelf gebruik ik een eenvoudige hardplastic zoals deze vensterbank kas. Vantevoren bepaald ik hoeveel planten ik wil hebben. Voor elke plan gebruik ik een table. Ik plaats meestal 2 zaden van vers zaad, en 3 of 4 zaden als het al wat langer ligt, in het gaatje van een zaaitablet. Hiermee voorkom ik dat ik erg veel tabletten heb waar niets in op komt. Als je de zaadjes in een tabletje legt, noteer dan meteen welk type je in welk tablet hebt zitten. Anders weet je over 3 weken niet meer welke zaden wel of niet opgekomen zijn. En dat is lastig als je wilt bijzaaien omdat blijkt dat je een slechte batch zaden hebt!

Als ik alle zaden heb geplaatst, geef ik water, door het bakje waar de tabletten in liggen met een laagje warm water te vullen. Na een kwartiertje kijk ik of het water weg is. Zo ja, dan giet ik wat bij, net zo lang tot er geen water meer opgenomen wordt. Dan gaat de deksel er op, en zet ik de bak in de vensterbank. Daarna mogen de zon en verwarming hun werk doen.

Let op. Bij het kweken is een temperatuur van minimaal 25 graden, liefst hoger gewenst. Daarom kan het nuttig zijn om een warmtemat te gebruiken bij het kweken. Mocht je geen warmtemat hebben, dit is de warmtemat welke ik gebruik. Dit zorgt voor net een paar graden hogere temperatuur in het vensterbank kasje.

Reageer op dit bericht