Uien in de tuin

Uien en sjalotten zijn dankbare planten voor de tuin. Buiten het feit dat het loof een decoratieve vorm en fraai grijsgroen van kleur is, leveren de planten ook een mooie voorraad groenten voor de rest van het jaar op. Gezien de overeenkomsten tussen beide types in kweek en groei, zal ik het hier over uien hebben; het geheel kan ook gelezen worden als zijnde voor sjalotten. Hou er rekening mee dat uien twee-jarige planten zijn: Het jaar van zaaien produceren de planten loof, en vormt het van verdikte bladeren een opslag orgaan voor voedsel, beter bekend als de ui. In het tweede jaar wordt de energie die opgeslagen is in de ui verbruikt om een zeer fraaie bloem te ontwikkelen. Na het ontwikkelen van zaad sterft de uien plant.

Poten of zaaien

Uien kunnen zowel gezaaid als gepoot worden. Poten gebeurd met zogenaamde pootuitjes. Dit zijn uitjes die het jaar er voor gezaaid zijn, maar halverwege het groeiseizoen zijn geoogst. Hierdoor ontstaan uien die slechte een cm of 2 groot zijn. Door deze te poten begin je met planten die al verder ontwikkeld zijn dan bij zaaien, en kan je dus een hogere opbrengst verwachten dan bij zaaien.

Zaaien

Rond het einde van maart, begin april kan je uien zaaien. Maar hiervoor geultjes van een centimeter of 2 diep, 25 a 35cm uit elkaar. In de geulen zaai je de uien dun in (elke 2-5cm een zaadje is normalitair voldoende). De uien zullen na een week of 3, 4 met mooi weer opkomen. In eerste instantie zien uien er uit als gras sprietjes. Je kan het verschil zien door het geknikte puntje waar soms nog de zwarte zaadjes aan zitten. Als je niet zeker bent of er een ui of gras op komt, dan kan je het beste de plant laten staan. Als het plantje steeds meer op gras gaat lijken is het dat ook. Als er 3 blaadjes staan, dan zijn het duidelijk andere plantjes dan bij gras. In dit stadium kan je ook de eerste ronde uitdunnen: Uiteindelijk wil je elke plant minimaal 10 beter nog 15cm ruimte geven ‘in de rij’. In een jong stadium uitdunnen geeft minder risico op het beschadigen van de planten er omheen. Persoonlijk geef ik de voorkeur voor iets meer zaaien, en wat langer laten staan: Ik neem het risico voor beschadigen voor lief, en kan zo gedurende het late voorjaar jonge uitjes uit de tuin halen. Langzaam dun ik in Mei en Juni zo het bed uit, tot ik de plantdichtheid van een plant per 10/15 cm bereikt heb.

Poten

Een alternatief tot zaaien is het poten van zelf gewkweekte danwel gekochte pootuitjes. Hiertoe neem je in de loop van maart de pootuien ter hand. Zorg voor losse grond, en maak rijen op 20-30 cm afstand van elkaar. Zet de uiten in de rij op 10-15cm uit elkaar. De ui zelf zet je met de platte kant naar onderen (Als je goed kijkt zie je hier oko kleine uitgedroogde worteltjes zitten) en het puntje naar boven. Het puntje van de uit moet nog net zichtbaar zijn. Het grootste deel van de ui verdwijnt dus in de grond.

Reageer op dit bericht