Maaien, verticuteren en mesten: Gazon onderhoud

Gemaaid gras in late voorjaar.

Het grasveld

De plek om lekker van de zon te genieten met een boek, of op een deken lekker te lunchen met wat vrienden. Maar dan moet het wel een lekker vol gazon zijn natuurlijk. Om daar voor te zorgen is onderhoud nodig. En met het stijgen van de temperaturen is ook het gazon onderhouds seizoen weer begonnen.

Maaien

Afhankelijk van hoe je je gras prettig vind, kan je het gras kort (2-3cm) of lang (7+cm) houden. Een keer per week tot een keer per 2 weken zal het gras in het groeiseizoen gemaaid moeten worden. In het voor en na seizoen (maart, april en september, oktober) is het wat minder. Maar nu in midden maart is het wel weer tijd om de maaimachine te voorschijn te halen. Maai en verticuteer bij voorkeur als er geen nachtvorst verwacht wordt en het niet net geregend heeft. Dan krijgt je de mooiste snede zonder veel bruine randen.

Verticuteren

Gedurende het jaar komt er allemaal dood materiaal tussen de grasplantjes terecht. Een maal per jaar dit verwijderen helpt om mos te voorkomen en het gras gezond te houden. Er zijn special harken in de handel die kunnen helpen om het dode materiaal te verwijderen. Tevens zijn de sterke scherpe punten zo gemaakt dat ze de bovengrond iets open trekken. Dit is goed voor de wortels waardoor het gras beter groeit. Dit verticuteren moet je minimaal een keer per jaar doen.

Bemesten

Gras dat gemaaid wordt, verliest elke keer dat het gemaaid wordt waardevolle voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk regelmatig een gebalanceerde bemesting op te brengen. Doe dit een keer per seizoen. Om mos tegen te gaan in je gazon is het belangrik dat je ook regelmatig kalk gebruikt; Bij zpeciale gazon mest zit dit normalitair ingemengd. Dit sorgt er voor dat de zuurgraad stabiel blijft. Mos houdt van zurige grond.

Voorjaar: Eerste maaibeurt

Wij laten in het voorjaar altijd 4 dingen gebeuren voor een nette grasmat: Eerst maaien we het gras, zodat de volgende stappen makkelijker zijn. Vervolgens nemen we een spade (Graskanten spa is het mooiste) en steken we de randen allemaal af. Als je geen afbakening rondom het gras hebt, kan je eventueel een lijntje strak spannen om een rechte lijn te krijgen, indien gewenst. Steek nu de rand van het gras af en trek alles buiten het gazon weg. Zo hou je het gras op een plek en voorkom je dat het de rest van de tuin overneemt. Daarna wordt het gras geverticuteerd en uiteindelijk bemest. Zo is het gazon klaar voor het voorjaar om in de zomer een mooie dichte mat te hebben waar je van kan genieten.

Reageer op dit bericht