Broccoli uit zaad opkweken

broccoliBroccoli is een plant uit de koolfamilie, en wordt ook in rotatieteelt zo behandelt. We eten normaal gesproken de jonge bloemknoppen van deze plant.

Wanneer zaaien

Broccoli kan gezaaid worden van februari tot aan het begin van de zomer, zo omstreeks Juni. Een vroege teelt geeft vaak betere resultaten.

Hoe zaaien

Broccoli kan je op verschillende manieren opkweken. Voor vroege teelt is warm voorzaaien aan te raden. In februari, maart kan je al de eerste lading zaaien. Zaai de zaadjes een halve cm diep en geef licht water. Omdat de kiemplanten later verspeend moeten worden is het van belang ervoor te zorgen dat de zaden niet te dicht op elkaar liggen. Idealerwijs hou je enkele cm ruimte tussen de planten omdat broccoli snel groeit. Zet het bakje op een warmere plek (18-22 graden is ideaal). Om te voorkomen dat de groend snel uitdroogt kan je een stukje doorzichtig plastic over de bak spannen. Binnen een week heb je de eerste kiemplanten boven de grond. Om stevige gedrongen planten te houden is het belangrijk de planten dan koeler te zetten (10-18 graden) en in vol zonlicht (De balans tussen lichintensiteit en temperatuur bepaalt de groeivorm. Als zo’n plek niet beschikbaar is, is het beter om tot april te wachten met zaaien. Overigens zaai ik deze planten in zaaitabletten, zodat ik niet hoef te verspenen

Uitplanten

Als twee of drie echte blaadjes zijn (Dus naast de kiemblaadjes!) kan je de plantjes uitplanten in afzoderlijke potjes. Neem hiervoor potjes van zo’n 9cm doorsnede. Een week of 3, 4 later kan je ze buiten uitplanten. Ze de planten daar op zo’n 60 centimeter onderlinge afstand. Voor zaailingen die al vroeg in Maart gezaaid zijn kan dit te vroeg zijn: Nachtvorst kan schade aan de planten opleveren. Beter kweek je deze in een koude kas of in een polytunnel op in het hele vroege voorjaar. Vanaf begin mei kan je moeiteloos buiten kweken. (Dus zaaien being april). Overigens vinden vogel kool OOK erg lekker. Dus een netje er over, of voor lief nemen dat ze deels door vogels worden opgegeten (Die pikken hoekjes uit de bladeren). Teelt in potten lukt meestal niet goed.

Verder opkweken

Broccoli groeit hard, en heeft veel water en mest nodig om zich goed te voelen. Ze hebben zon nodig, maar hoeven niet de hele dag in de volle zon te staan.

Plant grootte

Broccoli kan ruim een halve meter hoog en breed worden.

Oogsten

Het moment van oogsten is lastig. Je oogst bloemknoppen: Als je te laat bent, wordt de knop te los (De bloempjes beginntne echt te zwellen) maar oogst je te vroeg, dan heb je een heel klein stronje. Je kan de brocccoli wel gewoon eten als hij nog jonger dan ideaal of ouder dan ideaal is. Zoals bij alle groente: Eten op de dag van oogst is het lekkerste.

Reageer op dit bericht