Zelf cherrytomaten kweken

cherrietomaatCherrytomaatjes zijn de kleine zusjes van de gewone tomaten. Ze worden -zoals de naam doet vermoeden- ongeveer zo groot als kersen, en dan meteen met een serie vruchten in een trosje. Het kweken is gelijk voor alle tomaten

Wanneer zaaien

Tomaten kan je het beste in de loop van maart, april zaaien. Bij eerder zaaien is het nog te lang donker en krijgen de planten een lange uitgerekte groei. Bij later zaaien heb je pas laat in het jaar de eerste vruchten.

Hoe zaaien

Tomaten zaai je op warmte. Je kan in een bakje zaaien. Ik ben de laatste jaren overgestappt op het zaaien in zaaitabletten, twee zaadjes per tablet (Zekerheid voor het geval een zaadje niet kiemt) waarbij de zwakste plant wordt weggehaald zodra de eerste bladeren doorkomen. In ieder geval: Zaai de zaden ondiep (een halve cm is ruim voldoende). Geen water, en dek af met een doorzichtig folie. Plaats het zaaisel in een vensterbank met een verwarming er onder. Kieming vind meestal binnen een week plaats.

Uitplanten

Afhankelijk of je apart gezaaid hebt in tabletten of in een tray met alle zaadjes bij elkaar moet je de planten verspenen naar afzonderlijke potjes. Doe dit als de eerste 2 echte blaadjes (Dus naast de kiemblaadjes) uitgekomen zijn. Het uit elkaar halen van de zaailingen doe je het beste in een bakje met water. Dan komen de wortels het makkelijkste van elkaar af. Zet de plantjes in potjes van 5cm (Ideaal zijn de zwarte bakjes waarin in het voorjaar in het tuincentrum de voorjaarsplantjes worden aangeboden). Planten in zaitabletten kan je op hetzelfde moment ine en potje met potgrond zetten. Tomaten hebben heel veel licht nodig, dus kweek ze verder op achter een raam op het zuiden. Na de ijsheiligen kan je de planten buiten verder kweken. Dit kan in potten op het terras, of in de volle grond. Zoek hierbij het meest zonnige plekje in je tuin uit voor de tomaten.

Verder opkweken

Tot de ijsheiligen kunnen tomaten niet buiten staan. Dit zijn echte planten van de warmte. Als de plantjes 20cm hoog zijn en dan een stuk of 5 bladeren hebben plant je ze uit kin grotere potten, van 10-15cm doorsnede. Bij gebruik van ongebruikte potgrond kan je tomatenplant hier prima alle noedingsstoffen uit halen tot ze uitgeplant kunnen worden. Na het midden van de zomer krijgen veel tomatenplanten ziektes. De bladeren krijgen lelijke plekken, en de tomaten worden opeens bruin en vallen af. Deze schimmelziekte komt uit de grond en wordt vooral actief als het warm en vochtig is. Je kan deze grotendeels voorkomen door ervoor te zorgen dat de planten niet de de regen staan (Droog loof), en dat er geen aarde kan opspatten tegen de bladeren (De onderste bladeren haal ik van de planten af). Tijdens de groei komen er in de bladoksels zijtakken. Deze moet je regelmatig weghalen (dieven) zodat de plant vooral in groei van de hoofdstam investeert.

Plant grootte

Dit is afhankelijk van de soort. Normale kerstomaatplanten kunnen wel 2 meter hoog worden (Hoewel ze in alle soorten en maten worden aangeboden, zelfs mini planten die niet hoger dan 40cm worden zijn te koop).

Oogsten

Je oogst tomaten als ze rood zijn. (Let op: Voor vruchtzetting is bestuiving nodig. Ik zie wel eens mensen die tomaten binnen proberen te telen. Dan moet je handmatig bestuiven, of op zonnige dagen de ramen open hebben zodat bijen de bloemen kunnen bezoeken).

Reageer op dit bericht