Spinazie. Vers in het vroege voorjaar.

Young Spinach
Young Spinach

Groente

Spinazie is een van die groentes die heel vroeg in het jaar al buiten gezaaid kan worden. Het is een gezonde groente welke al vroeg in het jaar vers groen uit de eigen tuin op kan leveren. Het is lekker vers gesneden als salade, danwel gekookt met wat room, een slavink en aardappels.

De kweek

Vanaf begin Maart kan in de buitenlucht begonnen worden met zaaien. Dit kan zowel in rijen als ‘breed gezaaid’ oftewel: Zaden over een breed oppervlak verspreid. Op rijen is het makkelijkste qua onderhoud en oogsten. In de groententuin, trek een voor van 2-5cm diep. Strooi het zaad van de spinazie hier in. Ga uit van een stuk of 3 zaden per cm. Sluit de geul. 20cm ernaast trek je een nieuwe geul en deze zaai je net zo in. Ga uit van een halve tot een meter geul voor genoeg spinazie voor 2 man avond maaltijd.

Opkomst

Bij mooi weer kunnen de eerste planten binnen een week opkomen. Na 3 weken zou ook met koud weer de eerste planten moeten verschijnen. Tegen eind april is de spinazie groot genoeg om te oogsten: Met een schaar knip je de planten vlak boven de grond af. Even goed wassen en dan .. In de pan.

Reageer op dit bericht