Rabarber uit de tuin

Rabarber is goed herkenbaar aan de grote bladeren en rode stengels

Rheum rhabarbarum oftewel Rabarber in de tuin

Rabarber, een zeer bekende groente welke rode stelen gedurende het voorjaar overal verkrijgbaar zijn. Je kan er moes van maken, gebruiken in gebak of er zelfs wijn van maken. Om een beetje redelijke hoeveelheid te creeren, kan je de plant het makkelijkste gewoon in de tuin zetten. Reeds na een jaar kan de plant al een leuke opbrengst geven.

Plantmateriaal

Bij het verkrijgen van plantmateriaal is rabarber wel een van de fijnste planten. De plant laat zich extreem goed via wortelstokken vermeerderen. Het enige wat je hoeft te doen is in de buurt te kijken of er mensen zijn met wat oudere rabarber planten. Planten van minimaal 4 jaar goede groei is al prima. In de late winter, zodra de vorst de grond uit is, maar de planten nog niet begonnen zijn met uitlopen, steek je een of 2 ogen van de rababrber plant af. Een kubusje van 10cm is al voldoende, 20-30 cm geeft je meteen een sterker plant. Vermeerderen uit zaad geeft teleurstellende resultaten, tenzij u F1 zaad kan krijgen van een kweker, maar ook deze gebruiken vooral wortelstukken.

Standplaats

Rabarber is een echte liefhebber van mest, organisch materiaal, vocht en zon. Als deze plant in de volle zon op een rijke vochtige bodem gezet wordt dan is de opbrengst optimaal. Zodra de plant richting halfschaduw gezet wordt, gaat dit snel achteruit, hetzelfde geldt voor droogte. Let wel: Ze kunnen niet tegen continu natte grond; dus als je verwacht dat gedurende een deel van het jaar water zal blijven staan op de plekken waar je de plant wilt neeerzetten, dan kan je beter een rug maken van een 30cm hoog (bv met commercieel verkrijgbare tuingrond) en daar de plant in zetten. Maak voor het planten de grond lekker los, en meng er een goede hoeveelheid compost doorheen. De wortels worden vervolgens geplant, zo, dat de neuzen of ogen van de plant net boven de grond uitsteken. Zet een plant per vierkante meter. Dat lijkt weinig, maar de planten groeien sterk uit.

Verzorging van Rabarber

Deze plant houdt van voedsel en organisch materiaal. In de winter steft al het bovengrondse materiaal af. Dat verwijderen we, en vervolgens wordt een goede laag compost rondom de ogen aangebracht. Zorg ervoor dat de ogen zelf niet te veel bedekt worden, omdat dat rotting tot gevolg kan hebben. In de loop van de herfst en winter verdwijnt het grootste deel van de compost in de grond dankzij wormen, insecten en de regen. In het vroege voorjaar, voor de plant uitloopt, kan dan wat organische mest aangebracht worden, hetgeen tot in de zomer nog 2 keer herhaalt wordt. Dit lijkt veel, maar de planten worden erg groot en de productie van stengels is direct gerelateerd aan de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is. Tijdens droogte kan deze plant rustig een grote emmer water per dag krijgen om de groei aan de gang te houden. Als het te warm wordt, dan zal de groei stokken en pas op koelere dagen weer op gang komen.

Oogsten van Rabarber

Zodra de rabarber in het blad zit, kan er geoogst worden. Trek de volgroeide stelen voorzichtig van de plant: pak de steel in de buurt van de grond beet, en draai de steel langzaam om zijn as. De bladstengel komt dan scheurend los van de rest van de plant. Bij het oogsten met een mes blijven resten stengel aan de plant achter, en dat kan verrotting tot gevolg hebben. Oogst altijd slechts een deel van de plant: Laat minimaal 3 bladeren aan een groeipunt zitten. Na einde juni is het verstandig niet meer te oogsten, omdat de plant tijd moet hebben om de wortelstok weer op kracht te brengen. Direct na het oogsten wordt het blad van de stengel verwijderd, omdat dit veel sap uit de stengels kan trekken.

Reageer op dit bericht