Regenwater opvangen

Water verzamelen door een wateruitloop voor de regenpijp.

Regenton

Een regenton kan eigenlijk niet ontbreken in de tuin. Zo kan je schoon water opvangen, en heb je gedurende een droge week een bak met water om de tuin mee te gieten, zonder hier duur kraanwater voor te moeten gebruiken. Of je kan het gebruiken om je kamerplanten water te geven. regenwater is kalkarm en door het gebruik van regenwater voorkom je lelijk wit uitgeslagen potten. Tevens ontlast je de waterafvoer van de stad, en help je mee met het nivelleren van de afstroom van water. Alle reden dus om een regenton in de tuin te zetten

Uitloop dicht

types

Er zijn diverse types regenton te krijgen, van hele eenvoudige plastic bakken tot geavanceerde blokken welke in een muur ingemetseld kunnen worden. De meest betaalbare zijn van kunsstof, meestal van 80-120 liter en worden geleverd met een plaastic kraantje. Iets mooier in de tuin staat een oud wijnvat. Deze zijn te krijgen via handelaren op internet, of bij de gespecialiseerde tuinhandel. Bij deze zaken wordt een kan van de wijnton er uit gehaald, en mee gegeven als deksel. Onderin de ton wordt een gat geboord, waar een kraantje op gemonteerd wordt. Zo kan je het water makkelijk tappen.

Met kraantje op een verhoging: Ideaal tappen

Plaatsing en aansluiten

Het beste plaatst men de ton direct bij een regenpijp. In het geval van houten tonnen plaatst men de ton idealerwijs niet direct op de straat, maar op een verhoging waar de wind onderdoor kan blazen: Hout wat in aanraking met de lucht en met water tegelijk staat, gaat makkelijk rotten. De bodem van het watervat wordt verlengd door het vat iets hoger te zetten. Bijkomend voordeel is dat het kraatje onderin iets verder van de grond komt, waardoor het makkelijker is er een emmer onder te plaatsen.

De ton wordt door middel van een speciaal overloopstuk aangesloten op de regenpijp. Deze zijn er in verschillende varianten. De eenvoudigste is een klep in de regenpijp, welke het water via een gootje de ton in leidt. Een stapje luxer is een overloop welke open of dicht gezet kan worden. Tenslotte: De minst onderhoudt vragende en meest luxe variant is een overloop welke automatisch het water terug in de regenpijp leidt mocht de ton vol zijn. Deze delen kunnen op de pijp aangebracht worden ookal is de regenpijp al aangesloten op het riool; compleet achteraf aan te brengen dus!

Meerdere tonnen kopppelen

Tonnen koppelen

Als je meer dan een ton aan een regenpijp wilt plaatsen, kan je ze makkelijk koppelen. Er zijn setjes in de handel die deze koppeling verzorgen. Of je kan heel voordelig zelf aan de slag gaan: Koop 2 messing puntstukjes voor waterleidingwerk, met buitendraad (22mm). Koop ook 2 kraan wartels met 22mm binnendraad. Boor met een speedboor in beide tonnen op 10cm van de bovenrand een gat van een kleine 22mm. Smeer beide gaten in met syliconenkit voor buitengebruik. Draai de 2 puntstukken in de 2 gaten. Als de kit doorg is, kan je de kraanwartels er o draaien en met elkaar verbinden met een stukje tuinslang. Zodra de eerst ton bijna vol is, zal nu de overloop ervoor zorgen dat de tweede ton gevuld wordt. Let op: Boor in het midden van de hoepel, en niet in de naad tussen twee hoepels. Tevens: Maak het gat bovenin, om de druk op de aansluiting te minimaliseren.

Reageer op dit bericht