Nu openhaard hout kopen

Gestapelde kubieke meter haardhout
Gestapelde kubieke meter haardhout

Met de winter achter de deur is het tijd om de houtvoorraad voor de openhaard weer eens te bekijken. Grote kans dat het de afgelopen winter weer hard is gegaan onder het afdakje en dat de hout voorraden floink geslonken zijn. In plaats van te zeggen: Dat komt in het najaar wel weer, is het verstandig om nu reeds te beginnen met inslaan. De afgelopen maanden is er overal weer gekapt, waardoor handelaren nu in veel gevallen een overschot aan hout hebben: De onverkochte resten droog hout van vorig jaar liggen in de weg, want niet hout dat gedroogd moet worden voor verkoop in het najaar of volgend jaar moeten erbij. Omdat nat hout wat nog gezaagd en gekloven moet worden nu ruimschoots beschikbaar is, is het voor hun interessant om nu een deel van de voorraad voordelig te verkopen. Inkoop van nieuw hout is immers makkelijk.

Budgethaardhout.nl

Nat of droog

Ruimte tussen muur en hout en het hout van de grond om drogen te stimuleren.
Ruimte tussen muur en hout en het hout van de grond om drogen te stimuleren.

Of je nat of droog hout aanschaft is een lastige keuze. Droog hout is brandklaar. Tenminste: Als het hout echt droog is (En niet van dat hout waar het water uit begint te koken zodra je het in het vuur legt). Nat hout moet in de meeste gevallen de zomer liggen, en is dan klaar voor stoken. Dus als je aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar nat hout koopt, is dit normaal gesproken in het najaar stookklaar. Als je het tenminste correct opslaat (Maar daarover verderop meer). En nat hout is voordeliger dan droog hout.

Prijzen voor openhaard hout

Er zijn grote verschillen in de prijzen van haardhout. Een eerste grote vraag is altijd: De prijs “per kuub” is dat voor een kuub netjes bij elkaar gestapeld hout? Of gaat het om een kubieke meter gestort hout. Het eerst is namelijk bijna anderhalve kubieke meter lost gestort. Dan is de vraag: Is het nat of droog. Voor droog hout wordt tot 25% meer gerekent dan voor nat hout. Hetzelfde geldt voor de houtsoort: Harde houtsoorten zoals eiken en beuken zijn tot 30% duurder dan berken en essen. En het moment waarop gekocht wordt: In December kan een kuub droog eikenhout al snel 70 euro kosten (En via officiele haardhout winkels meer dan 100 euro). Maar als je in het vroege voorjaar nat essen of wilgenhout wilt aanschaffen, wat je zelf gaat zagen en kloven, kan je al voor 25 euro klaar zijn.

Elke paar lagen een laag hout dwars op de stapelrichting plaatsen.
Elke paar lagen een laag hout dwars op de stapelrichting plaatsen.

Welke boomsoort

De houtsoort die je kiest bepaald de vuurbeleving in de haard bij het stoken. On te beginnen is er het verschil tussen loofhout en naaldhout.
Naaldhout (Dennen, sparren, Thuja en Taxus) bevat relatief veel hars. Hierdoor brand het makkelijk, fel en heet. Het is echter zeer vervuilend, en de schoorsteen zal relatief snel verroeten. Daarbij komt nog eens dat naaldhout veel luchtvaten bevatten, en veel gas produceren waardoor het erg knetterd. Gezellig, maar zeker niet geschikt voor een open haard binnen. Dit soort hout is vooral geschikt voor open vuur buiten, bij voorbeeld in een vuurkorf. Veel goedkoop hout in de bouwmarkt en ook pallets zijn van naaldhout gemaakt. Hiervoor geldt bovenstaande dus ook.

Loofhout brandt over het algemeen veel schoner en geeft minder roetvorming. Het is daarmee meteen ook geschikt voor verbranding in de openhaard binnen. Wel bestaan er binnen het loofhout grote verschillen. De grote scheiding is te maken in hard / zwaar en zacht / licht loofhout. Hardere houtsoorten zoals Eiken en Beuken branden langzamer dan de lichtere soorten. Het vuur is rustiger en zeer geschikt om een rustig doorbrandend vuur te maken. Dit hout is mooi voor een openhaard waarbij er zicht op het vuur is. De lichtere soorten zoals Es en Berk branden heel snel en fel, en genereren in kortere tijd de hoeveelheid warmte die harder hout in langere tijd produceert. Daardoor wordt het vuur heter. Wel moet je vaak navullen, en raakt het hout dus sneller op. Let op: Eikenhout moet minimaal een seizoen drogen. Als het geen warme zomer is, of het hout is verkeerd gestapeld, dan duurt het 2 seizoenen om te drogen.

Dakpansgewijs stapelen van hout laat regenwater weglopen.
Dakpansgewijs stapelen van hout laat regenwater weglopen.

Hoe haardhout opslaan

Haardhout moet goed droog zijn om goed te branden. Daarvoor is het op de juiste wijze opslaan van groot belang. Hierbij geldt in het kort: Zorg dat het hout vrij ligt, in de wind, uit de regen. Een goede manier om nat hout op te slaan is in een stortkooi van bv een meter doorsnede en 2 meter hoog, waarover een zeil gespannen is. Dit is voor de meeste mensen niet ideaal. Wat wij doen: We stapelen het onder een overstekend dakje, tegen een muur op het zuiden. Het hout wordt een paar cm van de muur vrij gestapelt. Dit laat wind achter het hout toe, waardoor het sneller kan drogen. Elke 10 blokken komt een blok tegen de muur, om stabiliteit te geven aan de stapel. Het hout wordt niet op de grond gelegd, want dit kan optrekkend vocht in de hand werken: Een paar bakstenen en een paar planken er over zijn voldoende om het hout van de grond te houden. Elke 50cm wordt een laag hout dwars geplaatst. Hierdoor word wederzijdse verbinding gecreert, en kan de wind tussen de houtblokken doorwaaien. Om dit verder in de hand te werken, worden de houtblokken niet perfect gestapelt, maar worden gaten tussen de blokken gehouden. Tenslotte wordt de weerkant (De westenkant, waar de zon onder gaat) dakpansgewijs gestapelt. Zo kan eventueel opgeblazen regenwater makkelijk naar de buitenkant van het hout gevoerd.

One Comment on “Nu openhaard hout kopen”

  1. Openhaardhout kopen gaat tegenwoordig, zeker online, steeds makkelijker en sneller. Er is echter zoveel verschillende aanbieders van haardhout, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Let goed op welk houtsoort je koopt en of deze ovengedroogd is. Let ook goed op de aangegeven hoeveelheid, vaak is dit per kuub.

Reageer op dit bericht