Het is weer Aspergetijd!

Groene asperge
Groene asperges komen boven de grond kijken

Dit weekend was het zover. De eerste roze punten van de asperges toonden zich boven de grond. De warme laatste weken waren genoeg om ze wakker te schudden uit de winterrust, en ze boven de grond te laten komen.

Aanaarden van asperges

Om witte asperges te kweken is het nodig om de asperges te snijden terwijl ze nog onder de grond zitten. Door ze in maart, als de eerste asperges boven de grond komen, aan te aarden heb je losse grond liggen op ed plek waar de asperges gesneden moeten worden. Dit geeft 2 voordelen over het snijden in de normale grond: Ten eerste is de grond lekker los en kan je makkelijk de asperges op 15, 20cm diepte afsnijden. Ten tweede is de losse grond die uitsteekt sneller opgewarmd. Daardoor groeien de asperges sneller en kan je vroeger, vaker oogsten. Aanaarden is een kwestie van een aarden rug van 30cm breed, 20cm hoog over de asperges aan te brengen. Dit kan bv door het aanharken van de aarde er omheen. Denk er aan om na het verwijderen van de dode stengels in het najaar deze aardenwal weer glad te harken.

Nachtvorst

Deze vroege voorjaarsweken worden nog gekenmerkt door nachtvorst. Op een heldere voorjaarsnacht kan de temperatuur snel naar beneden duiken. En als er iets is waar asperges een hekel aan hebben is het wel nachtvorst. Een goede nacht vorst kan betekenen dat alle punten die boven de grond steken bevriezen en oneetbaar worden. Dit is voor witte asperges geen probleem, omdat deze zowieso geoogst worden zodra ze boven de grond komen. Echter, groene asperges laat je gewoon boven de grond groeien en snij je af als de gewenste lengte bereikt is. De top vergroeit of sterft. En dan is het seizoen weer even buiten beeld. Dus hou de weersvoorspellingen in de gaten.

Mocht er nachtvorst voorspeld worden kan je kleine punten bedekken met een handje aarde. Ietwat langere asperges kan je ook afdekken met een omgekeerde bloempot. Immers: Het is maar een paar uurtjes dat de temperatuur laag is. De aarde er onder is warm genoeg om gedurende de koude ochtenduren de asperges te beschermen. Mocht je veel asperges hebben, dan kan het de moeite waard zijn om wat plasticfolie bij de hand te houden, en de asperges hiermee af te dekken.

Reageer op dit bericht