Lavendel Snoeien

Lavendel bloemen

Lavendel

Een mooie paarsblauwe wolk in de tuin gedurende de laatste maanden van de zomer, welke fantastisch geurt en de tuin tot een bijen paradijs omtovert. De lavendel. Die wil je natuurlijk mooi houden. En dat betekent in de praktijk: Snoeien. Lavendel wordt met het vorderen van de jaren aan de onderkant kaal, en dan blijven enkel een paar kale stammen, met een bolletje groen aan de bovenkant over. Om dat tegen te gaan, kan je het beste minimaal een, liever nog twee keer per jaar snoeien.

Hoe snoeien?

Bij lavendel is het belangrijk om te beseffen dat de planten alleen zijtakken maken op plekken waar nog blad aan zit. Dus takken veel korter af knippen dan waar de laatste bladeren zitten is gelijk het verwijderen van de plant: De plant zal niet in staat zijn om jonge uitlopers te maken en de plant zal sterven, in ieder geval voor die takken die te kort zijn afgesneden. Knip dus altijd zoveel weg dat er nog groen aan de tak blijft. Dit is tevens de reden waarom snoeien regelmatig nodig is. Buiten dit, kan je lavendel snoeien zoals je wilt.

Wanneer snoeien?

Er zijn twee snoeimomenten. In het vroege voorjaar kan je de lavendel het verste terug snoeien. Deze snoei valt in de laatste weken van Maart en de eerste weken van April. In deze period kan je de lavendel terug knippen tot net boven de onderste groeipunten. In Augustus, na de bloei, kan je de plant ligt snoeien, om jonge takken te verwijderen en uitgebloeide bloemstengels te verwijderen. Snoei hier niet te diep (niet in het oude hout) omdat de plant dan het risico loopt bij vroeg invallende vorst te bevriezen.

Wat te doen met oude verhoute lavendel planten?

Als je toch planten hebt die gedurende meerdere jaren niet gesnoeid zijn, en aan de onderkant vooral uit kale stakken bestaan, kan je alsnog je plant mooi krijgen. Na de inval van de herfst (einde september) tot begin voorjaar (midden april) kan je de plant uitgraven, en een stuk dieper planten. Hierdoor blijven alleen de groene delen van de plant boven de grond. Lavendel kan dit dieper ingraven prima hebben, en je hebt weer een mooie plant.

Reageer op dit bericht